Se îndreaptă Franţa spre o schimbare a Puterii?

De când nu am mai asistat la aşa ceva în România? Am mai văzut şi un tip de jurnalism de-a dreptul bizar pentru mediul nostru:moderatori care nu dau verdicte şi nu se dau în spectacol ci îi lasă pe invitaţi să vorbească.

Distanţa dintre cei Hollande şi Sarkozy este destul de mare. Sondajele vorbesc de 53-54% pentru Francois Hollande şi 47-46%pentru Nicolas Sarkozy. Dezbaterea era şansa preşedintelui în funcţie de a recupera avantajul pe care Francois Hollande îl are în faţa sa. Nu a fost să fie. Cel puţin din punctul meu de vedere, candidatul socialist a părut mult mai stăpân pe sine. Şi dacă cifrele din sondaje sunt reale, atunci preşedintele în exerciţiu are nevoie de o minune pentru a fi reales.

Singura sa şansă o reprezintă mobilizarea votanţilor lui Marine Le Pen. Candidata de extremă dreapta care a avut un scor deosebit de bun la primul tur-18% din voturi- a refuzat însă să sprijine pe vreunul dintre cei doi candidaţi, îndemnându-şi electoratul să voteze cu cine crede de cuviinţă. După discurs, însă, alegătorii lui Marine Le Pen ar fi mai înclinaţi să-i acorde votul lui Sarkozy. De aceea, aseară, atunci când te aşteptai mai puţin, Sarkozy aducea în discuţie orice temă care ar putea fi pe placul naţionaliştilor. Fraza de încheiere a fost un îndemn la vot pentru alegătorii lui Marine Le Pen şi când îţi era lumea mai dragă Sarkozy aducea vorba despre comunităţile musulmane şi fluxul de imigranţi.

Ca în majoritatea statelor lovite de criza economică, cei mai mulţi se aşteaptă la schimbarea Puterii. Timpul e scurt pentru ca Sarkozy să recupereze diferenţa şi cel mai probabil Franţa va avea un nou preşedinte. Dar exact ca în alte state, în ciuda promisiunilor pe care le face Francois Hollande va fi cel mai probabil nevoit să ajungă la aceleaşi concluzii cu predecesorul său.

Voi ce pronostic aveţi pentru alegerile de duminică?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *