Se retrage Opoziţia din Parlament? Pun pariu că nu se va întâmpla…

Majoritatea dintre ei se jură că acest lucru va conduce la realizarea de alegeri anticipate. De fapt, aşa cum le-a atras atenţia şi Adrian Năstase, acest lucru aduce doar alegeri parţiale în colegiile rămase vacante Totul seamănă cu episodul în care aceeaşi social-democraţi promiteau că, în urma unei "rocade"parlamentare, nu vor pierde postul de preşedinte al Senatului. Continuarea o ştim cu toţii.

Victor Ponta a spus însă, că în cadrul alianţei se va discuta inclusiv asupra oportunităţii demisiei aleşilor locali ai USL. Sunt trei motive principale pentru care nu cred că USL va pune în aplicare această propunere. În primul rând, pentru ca scopul politic să fie atins, toată lumea trebuie să fie de acord. Şi la nivel de parlamentar şi cu atât mai mult dacă se pune problema ca propunerea să fie extinsă la nivelul aleşilor locali. Nu toată lumea va refuza încă 10 luni de stat liniştit în Parlament sau la conducerea unui oraş. Cel puţin pentru legislativ, unii dintre parlamentari nu vor mai obţine probabil un alt mandat. Ori, dacă numai o parte va fi de acord, atunci restul va face tot ceea ce îi stă în putinţă să oprească desfăşurarea procesului.

Apoi, chiar dacă se organizează alegeri parţiale,acestea vor scoate tot ce este mai rău în USL. Pentru că protocolul trebuie respectat, vor exista discuţii nesfârşite despre cine are dreptul să candideze.Nu în ultimul rând, pentru că este vorba despre alegeri parţiale, mandatele vor avea o viaţă scurtă, 10 luni de zile, până la alegerile la termen din noiembrie. Adică liderii locali, parlamentarii şi finanţatorii partidelor vortrebui să susţină două campanii într-un singur an.

În fine, miza nu o reprezintă demisia parlamentarilor USL în sine, ci forţarea de alegeri anticipate. Motivul pentru care graba este atât de mare e simplu: la sfârşitul anului, toate sondajele indicau un USL aflat pe un trend descendent. Poate gestul avea maimult sens anul trecut, dar nu exista presiunea străzii pe care să vrea să o folosească în avantajul lor. Însă, acum, nu numai că procedurile constituţionale durează luni şi luni de zile, dar asta poate duce şi la multe provocări economice.

În toate statele, instabilitatea politică a condus la o instabilitate economică. Creşterea economică prognozată pentru România şi aşa este în pericol de evoluţia unei Uniuni Europene despre care se spune că va intra în recesiune. Iar dacă economia României va fi afectată şi vom asista la un circ politic, care va afecta şi mult încrederea asupra întregii clase politice, atunci este posibil şi ca USL să piardă mai mult decât câştigă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *