Secţia de propagandă

Ce mai poate fi autentic în politică după lectura stenogramelor şedinţelor staffului de campanie pentru referendum conduse de Relu Fenechiu? Nimic, desigur, şi chiar mai puţin decât atât!

Sigur că este bine că avem dovezi suplimentare cu privire la mercenariatul presei înregimentate la moguli, în speţă în slujba lui Dan Voiculescu. Cunoscând prosperitatea "ziariştilor" fideli USL enumeraţi de strategii de campanie ai PNL, putem deduce că nu s-au transformat pro bono în purtătorii de mesaj ai USL. Dar în presă cam toată lumea ştia deja cum stau lucrurile, iar datoria de aproape trei sute de mii de euro a lui Mihai Gâdea faţă de patronul său este de notorietate publică.

Dincolo de caracterul de secţie de propagandă a USL pe care l-a asumat tot mai accentuat trustul Intact, dar nu numai el, dincolo de profanarea misiunii jurnalismului, mult mai grave mi se par concluziile inevitabile legate de caracterul comunicării publice. Admit că strategii asemănătoare sunt aplicate probabil şi de PDL, dar nu le putem evalua în lipsa unor probe. Nu cred însă că Monica Macovei şi Cristi Preda au nevoie de mesaje transmise prin sms sau email ca să ştie ce să spună într-o emisiune televizată. Probabil că, în tabăra adversă, nici Ion Iliescu nu ar avea nevoie de indicaţiile consultanţilor şi sunt sigură că Miron Mitrea vorbeşte din capul propriu. Nu discut conţinutul sau calitatea mesajelor, ci falsitatea actului de comunicare, care a devenit de fapt manipulare crasă.

Ce vedem noi de fapt la televizor în fiecare zi de la Dumnezeu? Cumva oameni care apără valori morale şi politice, principii şi tradiţii democratice naţionale sau europene? Confruntări de idei? Nicidecum! Vedem nişte zombie, nişte papagali care repetă obsesiv mesajele elaborate de consultanţi şi strategi; care se tem să răspundă logic şi la obiect întrebărilor puse de puţinii moderatori onorabili şi vorbesc doar despre temele stabilite de propagandiştii partidului, exact ca elevul chiulangiu din vechea anecdotă care vorbea despre castravete indiferent ce era întrebat la examen. Zilele trecute de pildă, usl-istul Florentin Gust nu era capabil să explice de ce partidul său – care promite la Bruxelles că va stârpi corupţia după referendum, în nici un caz înainte! – l-a primit în rândurile sale pe senatorul Cezar Măgureanu, prieten cu şeful clanului "Butoane" şi cercetat penal pentru evaziune fiscală. În schimb, când era întrebat despre Măgureanu, el se referea la Sorin Blejnar, deşi nu domnul Blejnar obligase PSD să-l primească pe senatorul giurgiuvean în rândurile sale. Astfel de dialoguri ale surzilor ne sunt oferite zilnic ad nauseam: îi întrebi pe usl-işti de statul de drept, îţi răspund că Traian Băsescu a tăiat pensiile şi salariile; îl întrebi pe Crin Antonescu de plagiatul lui Ponta, îţi spune că acum e important să scăpăm de Băsescu; le aminteşti aleşilor USL că ambasadorul Marii Britanii este scandalizat de prezenţa în Parlament a unor personaje cu condamnări penale definitive, ei îţi răspund că mai bine i-ai întreba de jaful de la MDRT – şi tot aşa mai departe, dar nu vom umple acest spaţiu cu inepţii.

După lectura stenogramelor PNL, toată lumea poate vedea că marionetele trimise la emisiuni nu vorbesc ce vor şi ce ştiu, ci doar ce li se spune să spună. Nici unul nu mai gândeşte cu capul lui şi nu mai respectă nici o regulă elementară a conversaţiei. Şi toate aceste automate defecte au pretenţia să fie respectate ca aleşi ai naţiunii, ca legiuitori şi politicieni responsabili de soarta ţării, când ei de fapt joacă doar un rol dublu de manipulator şi de manipulat, two for the price of one! , repetând mesaje livrate de-a gata pe telefonul mobil de cei care, fără scrupule, şi-au pus inteligenţa în slujba unor comanditari cu vaste resurse financiare. Comunicarea politică în mass media se dovedeşte aşadar o farsă, o perdea de fum, un exerciţiu de manipulare bine planificat – şi bine remunerat.

Întotdeauna mi s-a părut că recursul la consultanţa politică de către oamenii politici este echivalent cu consumul de substanţe dopante de către sportivi: ambele favorizează un succes fals, nemeritat, şi pervertesc competiţia corectă. Mai sinistră şi mai destructivă însă decât spălarea pe creier a oamenilor politici desemnaţi să "comunice", chiar mai odioasă decât implicarea guvernului în campania pentru suspendare – evidenţiată de garantarea de către ministrul transporturilor a unor panouri publicitare de-a lungul autostrăzilor şi şoselelor – mi s-a părut pervertirea politicii şi a justiţiei. Când Bogdan Teodorescu cere explicit, potrivit stenogramelor publicate pe Hotnews, ca MRU să fie dat în judecată – "trebuie atins" – pentru că a ajuns la o cotă de încredere de 35% ne aflăm de fapt în plin stalinism: dacă s-ar fi invocat nereguli şi ilegalităţi ar fi trebuit să cerem toţi acţionarea în judecată a fostului premier, dar să invoci popularitatea acestuia ca motiv pentru hărţuirea lui în instanţă înseamnă că ai de fapt o minte criminală, că nu dai doi bani pe statul de drept şi pe adevăr, că gândeşti de fapt cum a gândit Stalin despre Kirov sau Gheorghe Gheorghiu Dej despre Lucreţiu Pătrăşcanu. Pentru un partid istoric precum PNL este dezonorant să accepţi un astfel de discurs, dar cum să-i pese lui Don Relu Fenechiu de tradiţia lui Brătianu când a fost trimis în judecată de DNA pentru prejudicierea statului în perioada 2002-2005 prin vânzarea de transformatoare uzate către Sucursala de întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova?
A concepe şi aplica astfel de strategii nu este doar anti-democratic, este anti-naţional, pentru că perverteşte şi compromite cele mai elementare noţiuni de moralitate şi corectitudine, pentru că promovează ura şi minciuna şi nimic durabil nu se poate clădi pe ură şi pe minciună, chiar dacă – din când în când – îţi mai reuşeşte câte o campanie de imagine. Şi chiar dacă secţia de propagandă condusă de Relu Fenechiu nu crede în adevăr, ci doar în manipulare, adevărul are totuşi strategiile sale pentru a ieşi la iveală tocmai când crezi că l-ai îngropat definitiv. Sunt strategii pe termen lung, dar nu eşuează niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *