Şi dl. Ungureanu părăseşte epava PDL. Scapă cine poate!

Citind transcrierea interviului pe care premierul i l-a acordat lui Emil Hurezeanu, am înţeles că rolul său este să abandoneze epava numită PDL şi să construiască un fel de arcă a lui Noe de care să se agaţe electoratul orfan al lui Băsescu, uriaşul aparat de partid şi de stat care a fost la putere in ultimii ani, precum şi câteva exemplare din nomenklatura democrat-liberală.

O misiune aproape imposibilă. Prima problemă: pe cine din PDL preia Ungureanu în noua construcţie? Va fi suficient să aducă aici o singură persoană compromisă şi eşecul este garantat. A doua problemă: liderii USL nu au de gând să asiste pasiv la ascensiunea lui Ungureanu (deja la fel de popular ca Ponta şi Antonescu) şi vor face tot posibilul să-l dea jos din postul de premier, care-i asigură notorietate şi-i poate aduce şi voturi, atunci când va avea nevoie de ele. În sfârşit, a treia problemă: nu mai are timp! Mai sunt două luni până la locale şi cel mult şapte luni până la alegerile pentru parlament. Înregistrarea unui partid nou este un coşmar (îmi amintesc cu plăcere că doar Kazahstanul are reguli mai dure, în Marea Britanie ai nevoie de doar doi tovarăşi care să se asocieze cu tine). Ungureanu mai are nevoie de finanţare, de o infrastructură, de cadre şi de o echipă de conducere credibilă. Doar Ion Iliescu, în 1992, când FDSN s-a rupt de FSN, a reuşit să depăşească aceste obstacole într-un timp atât de scurt.

Sunt convins că Ungureanu ştie mult mai bine decât mine aceste probleme şi probabil că nu ar fi vorbit despre o nouă construcţie politică dacă nu ar avea şi un plan. Vom vedea. În orice caz, este evident că mare parte din public este disperat de ceea ce-i oferă actuala clasă politică şi că aşteaptă ceva mai bun decât Dan Diaconescu, o secreţie a puroiului din presa autohtonă. Rămâne de văzut dacă Ungureanu va rămâne şi pe viitor un om "al sistemului" (cum a fost până acum, de la membru supleant al CC al UTC la şef al SIE) sau va rupe lanţurile care-l leagă de lumea veche. Într-un fel, poate că este bine că baronii locali din PDL nu se agaţă de el, ci îşi caută refugiu în USL, dovedind astfel că opoziţia nu se deosebeşte aproape deloc de cei aflaţi acum la putere.

Personal, nu aştept de la Ungureanu sau de la altcineva o revoluţie, nu cred în revoluţii care aduc la putere personaje precum Ion Iliescu, ci doar o evoluţie, lentă, dar ireversibilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *