Sondajele confirmă: « mutarea » MRU la guvern, un succes

S-a trecut de la un guvern aflat în picaj de popularitate, la un alt guvern, dar mai ales la un premier care se află pe primul loc în topul încrederii românilor. Dacă la acest lucru mai adaugăm şi faptul că 68% dintre respondenţi cred că desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de premier a fost un lucru bun şi foarte bun, în comparaţie cu 28% care o consideră o acţiune proastă sau foarte proastă, atunci devine cert că mişcarea a fost cea corectă din punct de vedere al imaginii.

Ceea ce mă surprinde este cât de bine se găseşte mesajul străzii în aceste rezultate. Mă refer aici în primul rând la distanţarea de politic. Altfel nu-mi explic de ce alături de premier, miniştrii cu cel mai mare grad de încredere, chiar mai ridicat decât al lui Mihai Răzvan Ungureanu sunt neafiliaţi politic. Mă refer la Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban(38%) şi Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu(33%), ambii percepuţi ca independenţi şi asta în ciuda faptului că cei doi nu sunt feţe noi în guvern. Dorinţa premierului de a-i păstra în echipa sa guvernamentală împreună cu Cristian Diaconescu( situat la un grad de încredere de 35%) s-a dovedit a fi inspirată.

Mai există o parte a mesajului străzii care s-a văzut în rezultatele sondajului IRES exprimată frust sub forma sloganului: "USL=PDL=aceeaşi mizerie". Refuzarea alternativei oferite, şi anume USL. Deşi în cercetarea institutului condus de Vasile Dâncu, Victor Ponta are acelaşi grad de încredere cu MRU, dar deasupra lui Crin Antonescu(cum se justifică scăderea preşedintelui PNL am explicat şi aici ), scorul este foarte slab pentru o formaţiune care trebuie să reprezinte o alternativă la Putere. Putere de care, spun sondajele sunt nemulţumiţi aproximativ 80% dintre români. Mai mult, CSOP şi IRES demonstrează că Opoziţia nu a ştiut să se poziţioneze corect în raport cu contextul politic şi social favorabil şi anume mişcările de stradă şi ulterior demisia guvernului. S-a mulţumit cu statutul de spectator. În fine, nu sunt singurii în lume. În vara lui 2011, guvernul israelian condus de Benyamin Netanyahu s-a confruntat cu proteste masive: aproximativ 500.000 de oameni au ieşit pe străzi pentru a demonstra împotriva Puterii. Dintr-o populaţie de nici 8 milioane. Ca şi USL, Kadima(partid aflat în opoziţie) nu a ştiut să capitalizeze nemulţumirile din stradă, astfel că în acest moment, Israel este condus de acelaşi premier.

Ca o ultimă precizare, o vulnerabilitate, dar şi un atuu al actualului guvern priveşte relativa slabă notorietate a noilor miniştrii. Sunt ca o pagină albă şi depinde de ei înşişi ce va scrie la sfârşitul mandatului.

Cred că toate partidele ar trebui să analizeze cu mare atenţie aceste date. Ştiu că există o mare tentaţie de a le discredita dacă nu se află în concordanţă cu pasiunile personale, dar cheia câştigării sau a pierderii alegerilor începe cu ele. Chiar dacă nu sunt pe placul tuturor. În această notă, îmi amintesc că Victor Ponta recunoştea că există în jurul său o serie de "curteni", care de care mai amabili şi care îi spun "cât de frumos sau cât de deştept" este. Alţi "curteni", dar cu aceleaşi intenţii am înţeles că s-ar afla şi în jurul lui Crin Antonescu. Şi fără absolut nicio legătură cu ce am scris mai sus, remarc cât de interesante sunt unele sondaje precum cele realizate de pildă, de CCSB unde Daniel Constantin, adică preşedintele PC apare cu 10% grad de încredere(am citit de două ori, am crezut iniţial că e vorba de notorietate) sau unde Dan Voiculescu urcă până la 21%. Iar conservatorii au o performanţă de 4 ori mai mare decât în oricare alt sondaj: 4%!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *