Stalinismul renaste in Romania

Vechii si noii comunisti, imbracand vestmintele unui parlamentarism apocrif, actioneaza pentru distrugerea statului de drept. Atacurile infame impotriva fostei conduceri a IICCMER, lansate deunazi de Guvernul Ponta, vorbesc tocmai despre respingerea unei asumari oneste a trecutului totalitar.

 De ce-ar avea nevoie plagiatorul demagog Ponta si belferul aventurier Antonescu de o confruntare onesta cu acest trecut? La ce le-ar servi? Dimpotriva, scopul lor este ingroparea memoriei, potentarea amneziei si anularea unei dezbateri democratice veritabile privind responsabilitatile pentru crimele comuniste. Din spate trag sforile vechiul aparatcik Iliescu si vechiul securist Felix. Inganati de jurnalistii cu simbrie, de cativa intelectuali fara sira spinarii si de atatia oameni derutati, frustrati, debusolati, stalinistii urzesc torpilarea democratiei, neaga de fapt valorile liberale.

 Am scris in 1990, in "Romania Literara", un articol intitulat "Romania la ceasul democratiei totalitare". Foloseam conceptul unui cunoscut ganditor politic (Jacob L. Talmon). Iata ca, dupa doua decenii si mai bine, Romania revine la acel punct tragic din existenta ei post-decembrista. Nu ma joc cu cuvintele.

 Cultura romaneasca este azi amenintata de viziunile neo-jdanoviste ale echipei Marga ajunsa sa taie si spanzure la ICR. Arhivele Nationale au fost decapitate. Plagiatul este in floare chiar in varful piramidei useliste. Victor Ponta socoate ca romanilor de fapt nu le pasa de onestitate si transparenta. Relatiile cu UE si NATO sunt periclitate. DNA si ANI sunt diabolizate. O victorie a USL in alegeri va exacerba aceasta situatie. Viitorul democratiei in Romania mi se pare, ca sa ma exprim eufemistic, problematic. Acesti caizi nu vor sa ajunga sa-i tina companie dupa gratii lui Adrian Nastase. Tocmai de aceea au declansat actualul razboi total impotriva statului de drept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *