SUA a avertizat. Crin Antonescu nu a înţeles nimic

Nu am nici urmă de îndoială că SUA nu este atât de preocupată de România de dragul democraţiei de la noi din ţară, ci pentru că îşi vede ameninţate interesele. Asistentul secretarului american de stat a precizat că este dificil de continuat un Parteneriat Strategic atunci când există întrebări legate de practicile şi valorile pe care se bazează acest parteneriat. Şi aici intervine cea mai importantă parte a declaraţiei sale: Au existat acuzaţii credibile privind numeroase cazuri de vot ilegal la referendum, s-au făcut eforturi de schimbare a listelor de alegători care ar influenţa cvorumul şi aparent au existat încercări de a constrânge Curtea Constituţională să valideze referendumul ».

 Avertismentul SUA este foarte clar şi deloc interpretabil. Alături de el, şi celelalte mesaje venite din partea celorlalte cancelarii occidentale. Eu înţeleg că discuţiile au fost în limba engleză şi mesajele dinspre Occident vin în această limbă, care îi pune probleme încă preşedintelui interimar, dar Crin Antonescu a venit cu explicaţii ridicole şi penibile care l-ar face şi pe un elev de liceu să roşească. Iată ce a spus aseară, aproape acasă la el, adică la Antena 3 : discuţiile cu Philip Gordon au fost informale, şi Gordon şi Departamentul de Stat au informaţii incorecte, ambasadorul SUA face presiuni şi e părtinitor, în spatele lui Traian Băsesescu se află o mână de susţinători, printre care şi ambasadorul SUA. Normal, a completat Antonescu, nici Barroso nu prea ştie ce se întâmplă în România şi mai trimite şi el câte o scrisoare de prin vacanţă.

 Crin Antonescu crede doar ce îi convine. Nervozitatea de la întâlnirea cu Gordon de ieri, în care Antonescu a ţinut să-i precizeze de vreo trei ori în trei fraze că e tare bucuros să-l vadă, să lămurească diferite aspecte, mi-a creat impresia că simte cu musca pe căciulă. De ce ? Pentru că oricine a stat în România ultimelor 30 de zile, poate spune, aşa cum a făcut-o şi Gordon, că au existat numeroase cazuri de vot ilegal la referendum, s-au făcut eforturi de schimbare a listelor de alegători care ar influenţa cvorumul şi au existat încercări de a constrânge Curtea Constituţională să valideze referendumul. Iar toate aceste lucruri nu s-au întâmplat de la sine, ci cineva le-a provocat. Şi nu, nu este vorba de societatea civilă, de presă, PDL, Traian Băsescu sau Barroso ! Ca să citez din Ioan Rus, e o stradă cu sens unic care duce la…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *