SUA, dolarul (lor) şi …restul lumii (problema noastră)

Cu alte cuvinte, o criză economică este un fel de meteorit Chicxulub, ăla de i-a bagat in criza pe dinozauri acum 65 de milioane de ani, care nu face altceva decât să distrugă intreprinderile slabe şi ineficiente şi să faca loc unora noi, foarte bune şi performante! Cu alte cuvinte, ar trebui să fim bucuroşi şi foarte recunoscători! Pai şi atunci de ce nu sunt toţi veseli şi binedispuşi?! Bine pe ăia de şi-au pierdut casele si slujbele, viaţa în general, dă-i dracului, îi scoatem din ecuaţie….

Dar… ca de obicei adevărul este mai pe la mijloc! Adică o criza are şi efecte benefice, pe termen mediu şi lung, asanează şi modifică economia, DAR EA, adică criza, nu este naturală. Adică nu apare în mod natural ca curcubeul dupa ploaie. Într-o piată liberă crizele sectoriale sunt normale (Ex. prăbuşirea .com-urilor în anii “90) dar crize globale, care să ducă la scaderea întregii economii mondiale şi care să aibă ca rezultat pierderi de zeci de mii de miliarde şi prabuşirea preţului activelor…eee, asta nu are nimic natural în ea.Este…făcătură şi escrocherie.
De-a lungul istoriei au fost trei crize majore: 1907, 1929-1933 şi 2007-2011! Dar care a fost cauza declanşării acestor crize?! La prima dintre ele, crearea unei banci centrale, in SUA, iar urmatoarele două , existenţa unei băncii centrale în SUA! Ciudat nu ?! Ei bine …nu!!!
Ce este de fapt o Bancă Centrală ?! O Bancă Centrală este instituţia care emite şi controleaza valoarea monedei unei ţari. Ea, banca, are doua pârghii :

-dobânda de referină şi

-controlul inflaţiei, prin cantitatea de monedă emisă.
Acum, trebuie să ştim că moneda este o simplă marfa, ca toate celelate. Valoare ei este dată de cantitate (sau raritate, în termeni economici), iar preţul banilor, pentru că au un preţ, este dobânda!
În realitate, banii pe care îi avem în portofel şi credem că ne aparţin, sunt de fapt proprietatea banci centrale, care îi împrumută cu dobândă. Sistemul este urmatorul: Banca Centrală tipăreşte un dolar şi îl împrumută băncilor comerciale cu dobândă. Practic fiecare unitate monetară este purtătoare de dobândă. Astfel niciodată masa monetară aflată în circulaţie, bani reali şi bani scripturali, nu pot acoperi totalul datoriilor!În acest fel o bancă centrală produce de fapt …datorie şi numai datorie!
În SUA opoziţia pentru crearea unei astfel de instituţii a fost foarte mare! Thomas Jefferson (al doilea preşedinte al SUA spunea “-…cred că băncile private sunt mai periculoase, decât armatele invadatoare. Dacă poporul American va permite băncilor private să controleze moneda[…]copiii lor vor ajunge pe strazile construite de strămosii lor…".

La începutul secolului XX, principalii bancheri în SUA erau Rockefeller , J.P.Morgan, Rothschild. Împreună au forţat crearea unei banci centrale! Dar aveau nevoie de un motiv… În 1907 J.P.Morgan , considerat pe atunci un foarte respectabil bancher, a lansat un zvon, precum că o banca din New York ar fi insolvabilă. Panica creată a dus la retrageri masive de capital şi s-a extins la multe alte bănci. Băncile, la randul lor, au cerut returnarea împrumuturilor, pentru acoperirea retragerilor! A urmat un lanţ de falimente, scadere la bursă şi panică generalizată…
Şi pentru a nu se mai repeat o astfel de “nenorocire", grupul celor patru, plus înca 6 bancheri , s-au întalnit în 1910, pe insula Jekyll, proprietatea lui Morgan şi au redactat Legea Federal Reserve,într-un secret total. Legea a fost votată de Congres în 1913, cu speranta că panica şi recesiunea tocmai s-au …terminat! Bieţii oameni!!!

Între 1914-1919, masa monetară a fost crescută cu 100%. Acest exces de monedă a dus la ieftinirea banilor, dobânzi mici şi implicit la acordarea de împrumuturi mari şi multe. Dar…capcana fiind întinsă, şi peştele prins …în 1920 Federal Reserve a micşorat drastic şi brusc masa monetară, “reuşind “ astfel falimentul a peste 5400 de bănci independente, care nu făceau parte din sistemul Federal Reserve!

Rămasi fară concurenţa, s-au pregatit de cel mai mare JAF din istoria lumii. Între 1921-1929 masa monetară a crescut din nou cu 62%,rezultand un nou un val de efervescenţă pe piaţă, o noua “îngraşare a porcului"! În această perioadă s-a inventat primul instrument financiar, asa zisele derivate, numit ÎMPRUMUTUL MARGINAL! Mai pe româneşte puteai avea o acţiune plătind efectiv doar 10% din valoare ei, restul de 90% fiind împrumutat! Extrem de popular, acest sistem a creat multă bogaţie (fictivă, la fel ca acum imobiliarele!!!) şi multă activitate pe bursă. Practic era o tranzacţie de tip futures. Închiriai obligaţiunile şi promiteai să le înapoiezi cu o anumită dobândă. Atâta timp cât creşteau…Toată lumea juca, toţi se înbogăţeau…Sau Nu !?

Totuşi…era o şmecherie cu aceste tipuri de împrumuturi pe bursă! Ele trebuiau platite, la cererea creditorului, în maximum 24 h. Practic trăiai pe “timp împrumutat" ! Astfel,cu câteva luni înainte de octombrie 1929 Rockefeller, Bernand Barush şi alţi s-au retras, pe tăcute, din piaţă închizând toate poziţile. Apoi…APOCALIPSA…una reala de această dată!

Pe 24 octombrie 1929, băncile au cerut returnarea împrumuturilor acordate în sistemul marginal. Practic aproape toţi deţinători de astfel de instrumente au fost nevoiţi, in 24h, să vândă acţiunile pentru a returna banii. În 24h!!!Practic panica s-a întins ca focul , preţul acţiunilor şi a tuturor activelor s-a prabuşit , uneori cu mai mult de 10% pe zi. Rezultatul…16000 de bănci falimentare şi o naţiune sărăcita peste noapte, la propriu!Răutate!? Cruzime?! Nu frate ! Afaceri. Adică…timp de zece ani, economia a crescut, cu bani ieftini şi mulţi .De caştigat au caştigat toţi. Apoi câţiva s-au retras cu sume enorme în conturi, iar ceilalţi au rămas cu hainele de pe ei! Scopul acestor acţiuni este foarte simplu! Cu sumele obţinute s-au putut cumpăra active, terenuri , intreprinderi, etc, la preţuri…promoţionale, simbolice sau de zeci de ori mai mici decât era normal. Că doar toată lumea vindea, pentru că erau obligaţi! Deşteaptă chestie nu?!
A fost cel mai mare jaf din istorie?! Poate, da ia ganditâţi-va un pic! 2008 vă spune ceva?!

In această criza contemporană s-au volatizat, pierdut aproximativ 20000 de miliarde de dolari. Ai cui dolari? Ai tăi, ai mei , ai nostri, preţul activelor s-a prăbusit încă odată. Dar reţeta a fost aceeaşi , o inundaţie de banii mulţi şi ieftini pe o perioada lungş …apoi, tăiatul porcului!
În toată lumea, cu exceptia SUA, guvernele seîmprumută de pe piata interbancară, ca tot creştinul. În Europa băncile naţionale nu împrumuta direct Statul. De exemplu , în România, Banca Naţională împrumută doar băncile private, dar pentru a le acorda bani, cu cea mai buna dobândă posibilă, Banca Centrală cere drept garanţie titluri de stat. Asadar băncile private sunt, practic, obligate sa împrumute statul, cumpărând titluri ale Trezoreriei, pentru a putea apoi sa i-a banii de la BNR.

În schimb în SUA, guvernul federal face cam asa! Ia o coala de hărtie format A4, scrie pe ea Certificat de Trezorerie şi valoarea! Să zicem 100 de miliarde $. Dă hârtia la Federal Reserve iar ăia , apasă nişte butoane de calculator şi… voila!!! 100 de miliarde apar în conturile guvernului. Acum vă puteţi întreba cum dracu se face că America nu are o inflaţie de doua cifre, cu aşa sistem deştept?!
Simplu, bre băieţi! Ei exporta inflaţia prin preţurile la materile prime. Petrol, minereuri, alimente, toate tranzacţionate în dolari. SUA scapă de masa monetară inflaţionistă prin deficitul de cont curent. Mai clar, importa mai mult decât exporta. Astfel, sume enorme de dolari, fară nici o acoperire economică, inunda piaţa financiară mondială şi astfel preţurile la materii prime cresc continuu. Mai clar, dacă într-un an SUA importă marfă de 2000 de miliarde şi exporta de doar 1500 miliarde, rezultă că au ramas în afara sistemului lor economic 500 de miliarde, bani care provoacă inflaţie pentru toată lumea. De aici expresia de “export de inflatie". Şi practic, americanii, primesc bunuri şi servicii tangibile: alimente, maşini, petrol,etc, şi le plătesc cu …hârtie. Iar atunci când Federal Reserve închide robinetul…începe criza! De fapt criza este construită tot de Bancă, prin inundarea pieţei cu bani ieftini care mai apoi dispar. Mişto ?! Nici macar nu este mare inginerie. Reţeta este ştiută …aproape clasică!

După cum probabil a-ţi remarcat deja, fiecare criză economică începe cu o criză financiară. Adica robinetul cu bani se închide, dobanzile cresc şi în general accesul la finanţare este aproape blocat. De ce ?! Pentru că doar cei care au banii, cei alesi, să poată face achiziţii. Hai mă copii, chiar nu vă sună cunoscut?!
“ Daţi-mi controlul rezervei monetare a unei naţiuni şi nu-mi v-a mai păsa cine face legile acelei naţiuni"

Amschel Rothschild

P.S. Şi mare atenţie…Federal Reserve, adica Banca Centrală a SUA este o instituţie 100% privată. Acţtiunile acestei banci fiind deţinute de bancile din sistem! În restul lumii bancile centrale, evident, nu sunt private!

P.S.S. Teoria conspiraţiei?! Nu bre…date statistice şi istorie clasică. Chestia cu crizele am învatat-o la facultate şi apoi am aprofundat-o din curiozitate. Toate datele sunt publice, nimic secret!

La sfârşit câteva ponturi. Nu suntem toţi economişti, dar câteva chestii de bun simţ vă pot feri de o viaţă …palpitantă, astfel:

1.Face-ţi împrumuturi în moneda naţionala. Feriţi-va de euro, mai ales acum!!!!!De ce? Dobânda la creditele în euro este legată de EURIBOR, dobânda de referinţă a Băncii Centrale Europene. Această dobândă este în prezent un pic peste 1%, dar…va creşte spre 4-5%, deoarce Germania se supraîncalzeşte. Creşterea economică a Panzerului, a făcut să apară inflaţie şi la inflaţie dobânda de referinţă va creşte. Practic într-un an sau doi vă puteţi trezi cu dobânzi la euro de aproximativ 10%, adică EURIBOR-5% + marja bancii -5%! Credeţi ca e haioasă o astfel de situaţie ?! Nu e bre deloc , dacă ai în euro!

2.Când creşterea unui activ, valoarea lui de piaţă depaşeste 10-15%, pe an, fugiţi de el ca de dracu". Asta daca nu vine cu ceva nou pe piaţă. De exemplu Apple, ăia au crescut sănătos, da sunt doar o excepţie!

3.Nu investiţi în afaceri speculative. Nu sunteţi experţi in aşa ceva! Imobiliare, internet, comerţ, feriţi-va de aşa zisele “instrumente “ de economisire.

4.ŞI MAI ALES fugiţi de piaţa care creşte peste potenţial. Atunci când “ceva" se mişcă nenatural, creştere de 30-40% pe an (bursă, imobiliare) este doar o creştere speculativă. Cineva urcă preţul un timp, apoi vinde, iar …voi pierdeţi! Nu cumpăraţi atunci când toţi cumpără , atunci vindeţi. Şi, of course, nu aveţi încredere în bănci. Mai ales la cotractarea unui împrumut nu aveţi încredere în funcţionarul bancar care vi-l recomandă. În cele mai multe cazuri habarnuare ce iţi ofer. Recită un text, învaţat pe dinafară, dar în general poate fi mai slab informat decat voi…

Dacă va fi o data viitoare … vom vorbi pe larg despre actuala criza! Şi o să vedeţi că de fapt cam seamănă cu aia din “33 până aproape de indentificare. In 1933 au fost împrumuturile marginale, acum au fost imobiliarele. Aceaşi Marie cu altă palarie! Şi bineînteles alţi fraieri !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *