Tichia de mărgăritar

Desigur, nu vorbesc aici de taţii care sunt responsabili şi doresc cu adevărat să participe la creşterea şi educarea copilului lor, pentru că în conformitate cu procentul de femei abuzate în familie, 80%, procent care m-a surprins dar nu foarte tare, rezultă matematic că acelaşi procent de masculi sunt agresorii, iar rolul acestora în educaţia copilului propriu se poate rezuma doar la predarea ştefetei de bătăuş, violator şi eventual, criminal .

Spuneam cu alte ocazii că sărim etape importante în dezvoltare şi evoluţie şi luăm de la Europa legi de gata, ca de exemplu interzicerea fumatului în spaţii publice, mai exact în tren în condiţiile în care pe căile ferate romane parcurgi 600 de km în "doar" 11 ore, timp în care un fumător înrăit ajunge în maximum 4 ore la sevraj, scoate pistolul, împuşcă naşul şi mecanicul şi apoi se aruncă pe geam. Nu e voie să fumezi în tren, dar e voie să te urci în el în Bucureşti şi să cerşeşti tot drumul pînă la Ploieşti. Dacă nu cerşeşti, poţi să agresezi călătorii vîrîndu-le sub nas reviste, brelocuri, ace, brice şi carice şi cu puţină îndemînare, poţi lua nişte suveniruri sub forma unor portofele, telefoane sau barem hainele vreunui nefericit plecat la budă să fumeze pe-ascuns.

Am dat exemplul cu fumatul din motive subiective de fumătoare… În definitiv ştie oricine călătoreşte cu trenul că poţi fuma atîrnat pe geam la vagonul de dormit, cu uşa încuiată, iar dacă se simte ceva în celelalte compartimente, poţi să negi că e de la tine şi să dai cu seninătate vina pe altcineva. Există desigur şi riscuri, poţi cădea din tren în timpul acestei aventuri, că s-a mai întîmplat, dar astea sunt doar amănunte şi sacrificii mărunte pentru împămîntenirea unor legi care iată, ni se potrivesc nouă romanilor, precum tichia aia de mărgăritar pe căpăţîna cheală.

Suntem suficient de europeni să interzicem fumatul, dar nu suntem suficient de oameni să ne protejăm mamele, soţiile şi fiicele, ba mai mult, închidem ochii şi ne astupăm urechile auzind ţipetele unei femei bătute de soţ, asta dacă nu cumva ţipetele sunt atît de puternice încît acoperă maneaua pe care o ascultăm şi-n cazul ăsta chemăm şeful de post s-o amendeze pe nesimţita care nu rabdă în tăcere pumnii şi picioarele masculului feroce care o consideră proprietatea sa, animalul de companie sau sacul de box.

Vrem legi europene în condiţiile în care mulţi dintre noi trăiesc încă cu mentalitatea de comuna primitivă, cu ghioaga pe umăr, aşteptînd la gura peşterii o femeie pe care s-o pălească în moalele capului, s-o tîrască în cavernă, s-o violeze şi să aibă drept de viaţă şi de moarte asupra ei şi nimănui nu i se pare anormal, ba mai mult, femeia şi-o merită pentru că e posibil să te-nşele, că arde mîncarea, că întîrzie la piaţă, că fiul a luat notă proastă, că s-a uitat urît la soacră, sau pentru că pur şi simplu ai venit nervos de la lucru, sau n-ai băut destul la cîrciumă.

Orice motiv e bun şi o baţi pentru că poţi, pentru că ea nu se poate apăra, sau cel puţin aşa crede ea, pentru că şi taica-su o bătea pe mă-sa, cum şi taică-tău o bătea pe mă-ta şi tu plîngeai şi dădeai cu pumnii-n el, da’ erai mic şi te arunca cît colo pînă obosea şi-o lăsa pe maică-ta-n pace şi ea se grăbea să te ia-n braţe şi plîngea cu ochii vineţi, te săruta cu buzele sparte şi fugea cu tine la vecini pînă adormea animalul, dar tu ai uitat asta şi iată, ai acum femeia ta cu care să te joci şi copilul tău pe care să-l azvîrli dintr-un perete în altul, că tu n-ai învăţat nimic nenorocitule, decît că ai drepturi, că eşti Dumnezeu în casa ta şi european în Europa.

Să dăm în continuare legi împotriva fumatului, a fluieratului în biserică şi a mersului în patru labe, dar să nu ne atingem de "cutumele" atît de dragi nouă… Să nu înăsprim legile pentru violatori, pentru că violul a devenit sport naţional şi am putea foarte bine să-l facem brand de ţară, sub sloganul "Visit Romania, the easy way to get raped".

Să nu cumva să dăm legi împotriva violenţei în familie pentru că am distruge astfel obiceiuri străvechi, fără de care nu ar fi existat zicala plină de înţelepciune "bătaia e ruptă din rai", iar dacă totuşi, constrînşi de evenimente şi de ultimele decese, e musai să le dăm, să facem în aşa fel încît să nu facem prea mult caz, pentru că o palmă-două nu-s mare scofală şi nu e frumos să te amesteci în familia nimănui, decît să verifici dacă nu cumva fumează. Dacă îşi bate nevasta, e ok dacă nu face gălăgie şi nu tulbură ordinea şi liniştea publică. Nici măcar ilegal nu e.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *