Trădarea lui Bogdan Hossu sau un pas strategic înapoi?

Ecologiştii – o ştim şi noi, o ştiu şi ei – nu reprezintă mai mult de o mână de oameni. Pentru reuşita mitingului din Piaţa Constituţiei, reprezentanţii Asociaţiei Alburnus Maior, stipendiată la pornire de fundaţia Soros, acum la finish de babe care au poluat o viaţă planeta şi vor să fie iertate pentru faptele lor, s-au bazat pe forţa sindicală a Cartelului Alfa, organizaţie care grupează cincizeci de federatii profesionale si cinci organizatii associate şi reprezintă interesele a peste un million de oameni. Bogdan Hossu a ajuns târziu la miting. Nici staţia de amplificare promisă nu a funcţionat. Liderii oengeurilor care de abia mai respiră printre bugetele costelive şi supleţea numărului de membrii – care cu bună voinţă umplu o sală de bal, au sperat că Bogdan Hossu va însufleţii piaţa cu 5000 de suflete.. Nu a adus nici măcar o sută de sindicalişti. Lucru care i s-a reproşat. Ba mai mult,. a fost făcut şi trădător. De aici, începe scandalul.

De ce să fie Bogdan Hossu trădător? E ca şi cum cineva mă acuză că nu aduc galeria lui Poli la meciurile lui Steaua. Nu puşcă lucrurile. Sindicatele se ocupă cu rezolvarea problemelor sindicale, tot aşa cum organizaţiile ecologiste de apărarea ierbii verzi. Când sindicatele se ocupă de iarba verde, iar ecologiştii de locurile de muncă, ceva nu e în regulă. Pute a grup slinos de diversiune. Ca să nu spunem direct de interese contrare misiunilor declarate. Şi Mircea Toma, la fel ca şi mine, cunoaşte cine a stipendiat Greenpeace în timpul războiului rece şi din ce motiv. Să nu părem mai proşti decât arătăm.

Bogdan Hossu e lider sindical de aproape două decenii. Chiar dacă el personal e mai oengist aşa, din fire, mai din societatea civilă, nu putea să-şi implice cogeamitea organizaţie împotriva misiunii sale. Cum să protesteze ditamai Cartel Alfa contra locurilor de muncă?

Bogdan Hossu ca persoană particulară se poate opune proiectului de la Roşia Montană. E dreptul lui să aibă opinie. Dar a-şi implica organizaţia în misiuni periculoase e ca şi cum ai trimite căpşunarii să lupte în Afganistan. În al doisprezecelea ceas şi-o fi dat şi el seama că nu-şi permite să târască Cartelul în aventuri ecologiste cu sfârşit previzibil.

O ştie mai bine ca noi că sindicatele trebuie să fie o forţă de presiune socială asupra guvernanţilor pentru crearea de noi locuri de muncă şi să ceară condiţii mai bune pentru membrii săi. Dacă sindicatele nu apără interesele sindicaliştilor care vor locuri de muncă, atunci interesele cui apără Cartel Alfa?
Din Cartelul Alfa fac parte mai multe federaţii: Metarom, o serie din Valea Jiului, cele naţionale de mine şi energie, sidelurgişti. Nu putea să-i pună pe sindicaliştii acestor federaţii să protesteze contra confraţilor din Sindicatul "Viitorul Mineritului" din Apuseni, chiar dacă acesta este afiliat la Meridian. Era ca dracu. Şi de aia Hossu a preferat să dea un pas înapoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *