Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni. Ce urmează?

Miza alegerilor a fost atipică. Meritul principal al lui Traian Băsescu este acela că a reuşit să schimbe paradigma de dezbatere. Nimeni, nici măcar USL, nu a vorbit în ultimele zile de campanie despre câţi dintre români îl vor demis pe Traian Băsescu. Singura temă de discuţie era: avem cvorum de prezenţă la urne sau nu? Dacă nu există, atunci românii nu îl vor de fapt demis pe Traian Băsescu- acesta a fost mesajul care a funcţionat, la fel ca îndemnul PDL către propriul electorat de a boicota referendumul. Nu în ultimul rând, protestele din iarnă, pierderea guvernării şi rezultatele slabe ale PDL din iunie au reprezentat un fel de supapă de eliminare a frustrărilor legate de Traian Băsescu şi democrat-liberali. Au fost sancţionaţi de trei ori, de două ori de cetăţeni, deci sentimenul de nemulţumire a scăzut notabil.

 PSD ar trebui să zică „merci” pentru rezultatul referendumului. Cu un Traian Băsescu la Cotroceni până în 2014, are timp să-şi pregătească propriul candidat pentru prezidenţiale şi să nu facă o concesie pe care eu unul o consider de neacceptat pentru un partid de talia PSD, renunţând la a candida pentru cea mai înaltă funcţie în stat. În altă ordine de idei, Victor Ponta nu este dispus să renunţe la fotoliul de prim-ministru. Probabil în această săptămână va încerca să forţeze o demisie a preşedintelui suspendat pe câteva coordonate pe care deja le repetă: „românii au votat în proporţie covârşitoare pentru demiterea lui Traian Băsescu, cu excepţia diasporei şi a maghiarilor care l-au ascultat pe Viktor Orban”. Degeaba. În afară de faptul că va supăra UDMR şi populaţia maghiară nu cred că va mişca pe nimeni.

 Antena 3, cea de-a treia componentă a USL, va încerca să forţeze proteste de stradă. Degeaba. Din ce îmi dau seama, oamenii sunt sătuli de scandaluri, de conflicte politice. Maxim o mână de revoluţionari vor protesta în Piaţa Universităţii.

 Rezultatul resetează jocul politic şi politica de alianţe. Câtev întrebări apar: Rămân PNL şi PSD împreună? PNL, aripa Andrei Chiliman cum vede evenimentele din ultimele zile? Ştie să profite PDL de această conjunctură favorabilă? Mai rămâne Victor Ponta la Palatul Victoria? Şi nu în ultimul rând, se retrage Crin Antonescu din politică, aşa cum a promis pentru că nu a fost atins pragul de 50% plus unu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *