Traian Băsescu vs. Victor Ponta. Pe termen lung, cine câştigă din disputa pe marginea Consiliului European?

Sau dimpotrivă, Preşedintele este cel care pierde chiar şi aşa? Oricum ar fi, cred că disputa privind reprezentarea României la Consiliul European va avea implicaţii pe termen lung şi poate configura lupta politică. Să mă explic.

Am observat că ieri, tonul dur al premierului în relaţia cu şeful statului din ziua precedentă a fost înlocuit cu unul împăciuitor. La Bruxelles, Victor Ponta a schimbat partitura. Şi-a dat seama că o nerecunoaştere a unei decizii a Curţii Constituţionale îi poate dăuna nu doar din punct de vedere politic, dar eventual şi în faţa legii şi a făcut un pas în spate. De aici şi insistenţa sa în a-i cere Preşedintelui Băsescu să-i semneze mandatul de reprezentare. Nu în ultimul rând, astfel de gesturi provoacă îngrijorare în rândul unora. Atacul asupra judecătorilor Curţii Constituţionale, trecerea Monitorului Oficial în subordinea Guvernului, reacţia iniţială privind nerespectarea deciziei Curţii au ridicat anumite semne de întrebare. Observ pe platformele online de comentarii şi analize, pe reţelele de socializare sau la televizor, formarea unui curent de opinie- chiar dacă nu foarte puternic- care priveşte cu teamă şi cu un anumit sentiment de revoltă ultimele evoluţii politice venite dinspre zona Puterii. Sintagme precum "asaltul asupra democraţiei" sau " atentat la statul de drept" nu mai sunt doar acuzaţii politice şi politizate, dar au început să fie însuşite şi de o parte a societăţii civile şi a comentatorilor politici.

Dar, după cum am spus, acest curent de opinie nu este unul puternic. USL şi implicit Victor Ponta se bucură de o anumită susţinere în rândul românilor, lucru dovedit recent de rezultatele alegerilor locale. Ori, electoratul Puterii este înclinat să susţină şi să creadă varianta furnizată de USL, în loc să asculte argumentele Preşedintelui Băsescu, ale PDL sau chiar analize şi comentarii potrivnice votului lor. În mod similar, cineva care îl preferă pe şeful statului poate fi autist la argumentele USL. E ceva ce se numeşte expunere selectivă şi nu este caracteristică doar României. Totuşi trebuie precizat că la începutul lunii, pe fondul valului de popularitate generat şi de preluarea puterii, dar şi de rezultatul alegerilor locale, raportul de forţe dintre Putere şi Opoziţie era puternic dezechilibrat. Cred că distanţa este în continuare semnificativă, dar Puterea începe să scadă pe fondul scandalurilor din ultima vreme.

De aceea, o tentativă de suspendare a Preşedintelui nu este doar nefavorabilă PSD, dar este inutilă şi periculoasă pentru USL. Şeful statului este un adversar politic redutabil, dar mai ales imprevizibil. Dacă la asta se adaugă victimizarea sa, atunci rezultatul poate fi surprinzător. Iar presiunea generată de ameninţarea cu suspendarea poate fi mai utilă în comparaţie cu a trece efectiv la fapte.

Am spus mai sus că Puterea a început să scadă în ultima vreme. Dar nu cred că asta înseamnă neapărat că PDL a început să crească. În ceea ce o priveşte pe fosta Putere, deşi nu există urmă de îndoială în ceea ce îi priveşte pe câştigătorii alegerilor de sâmbătă, creşterea lor electorală depinde de ce vor face în perioada imediat următoare şi cum vor reuşi să exploateze greşelile adversarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *