UDMR, o rezervă a PSD în cazul destrămării USL

Aflată la 60%, Uniunea va obţine şi mai multe mandate la redistribuiri, la care se adaugă parlamentarii care vor migra dinspre alte partide în favoarea PSD sau PNL. Deja parlamentarul liberal, ales cu 65%, Gigi Becali a promis că va aduce în PNL circa 10-12 parlamentari de la PP-DD. Nu ştiu dacă îi aduce chiar el şi nici nu contează, dar mulţi se vor trezi simpatizanţi ai PSD sau ai liberalilor. În plus, nu cu UDMR revizuieşti Constituţia. Având în vedere că era cât pe ce să rateze intrarea în Parlament, probabil UDMR îşi va radicaliza discursul. Cât despre cerinţele sale pentru o nouă Constituţie, nu m-ar mira să ceară eliminarea sintagmei de „stat naţional unitar”. Şi nu văd vreun partid acceptând această modificare.

 Logica cooptării UDMR la guvernare este cu totul alta. În cazul în care relaţia cu liberalii scârţâie- şi e o chestiune de timp până când ruptura va fi definitivă- social-democraţii au nevoie de aliaţi. În condiţiile în care conservatorii sunt mai degrabă apropiaţi de liberali- deşi pentru Putere sunt convins că îşi pot uita loialităţile- UDMR poate fi un partener de guvernare serios. Conform numărătorii paralele a secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, USL are 346 de mandate. PSD deţine 192 de mandate, PNL – 141, PC – 19, iar UNPR – 12 mandate. În cazul fuziunii PSD şi UNPR, pe care Victor Ponta a anunţat-o în curând, PSD va avea 204 mandate. La un Parlament de 550 parlamentari, asta înseamnă că PSD va avea 35-36% din mandate. Ca o paranteză, scor similar cu cel obţinut de PSD, singur, în 2008, deci, cel puţin din acest punct de vedere, crearea USL nu a adus cine ştie ce beneficii pentru social democraţi.

 În schimb, în legislatura 2012- 2016, UDMR va avea 27 de mandate. Insuficient pentru a forma un guvern alături de PSD, dar un bun început…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *