UE ar trebui să ne taie fondurile dacă nu suntem în stare decât să le furăm

În iunie 2011, cei de la Comisia Europeană ne-au prins (mă rog, i-au prins pe baronii PSD şi PDL, nu pe noi, cetăţenii obişnuiţi şi, iertaţi-mă, fraieri) că furăm cu neruşinare din banii derulaţi prin programele de dezvoltare regională (POR) şi a întrerupt rambursările.

În iulie 2011, de teamă că acelaşi jaf se petrece şi la alte programe operaţionale, iar UE ne va pedepsi şi mai dur, guvernul a decis, forţat-voluntar, să suspende transmiterea declaraţiilor de cheltuieli spre rambursare către Comisia Europeana pentru toate programele. Am stat cu toate rambursările blocate până în decembrie, ca să poată fi verificate presupusele jafuri în derularea proiectelor. Şi, care este rezultatul? În ianuarie din nou s-au blocat plăţile de la UE, iar acum aflăm şi că ne-au prins iar cu hoţii, de data aceasta la programul de dezvoltare a resurselor umane (POSDRU). Din nou, acelaşi scenariu, ca-n iunie, la POR: plăţi întrerupte la POSDRU pentru şase luni.

Cum a fost posibil ca, după un control pe care-l presupuneam riguros, să ajungem în această situaţie? Prima întrebare la care nu am răspuns. Ce s-a întâmplat de fapt? Nu ştim, am primit doar un comunicat alambicat din care nu se înţelege mare lucru. Începe să mă supere foarte mult această secretomanie, care de fapt îi acoperă pe cei care fură din banii europeni. Am o simpatie personală pentru Leonard Orban, dar baletul politic pe care-l face printre baronii PDL nu ne ajută şi nu-l ajută. Cui îi pasă? Publicul îmi pare a fi complet resemnat în chestiunea eşecului absorbţiei fondurilor europene. USL, altfel foarte activ îm condamnarea corupţiei din tabăra puterii, tace suspect. Fie sunt prea indolenţi şi nu remarcă acest scandal, fie, aşa cum s-a întâmplat în cazul jafului cu fondurile POR, sunt implicaţi şi baroni din PSD sau PNL. Interesant este că fundaţiile domnului Dan Voiculescu derulează milioane de euro prin POSDRU, poate aici este una din explicaţiile pentru care Antena 3 a ignorat subiectul…Îşi asumă cineva rata dezastruoasă de absorbţie a fondurilor europene? Începând cu Traian Băsescu şi terminând cu ceilalţi demnitari din actuala guvernare, tendinţa este să se paseze vina pe “birocraţie", de parcă aceasta ar fi o entitate misterioasă şi necontrolabilă, iar corpul funcţionarilor publici nu ar fi direct subordonat executivului. Din punct de vedere politic, nu a răspuns nimeni pentru acest eşec.

De un timp, au început la Bruxelles discuţiile privind alocările de fonduri structurale în intervalul 2013-2020. România se luptă şi ea să primească o halcă mai mare din acei bani. Pentru ce? Până acum am cheltuit fix 5,55% din suma pe care ar trebui să o primim între 2007 şi 2013. Ce s-a cheltuit este suspect că ar ascunde fraude. Sentimentul meu este că prea puţini din banii europeni se duc spre beneficiul cetăţenilor români. Prefer să ştiu că aceste sume sunt dirijate către o altă ţară, care-i cheltuie eficient şi onest, în beneficiul localnicilor care, într-o Uniune fără graniţe, ar putea fi şi români, decât să aflu că nişte baroni din tagma lui Dragnea au mai dat un tun. Comisia Europeană ar trebui să sancţioneze financiar România, atâta vreme cât ne batem joc de banii contribuabililor din această comunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *