Un discurs ratat despre „starea naţiunii”

Victor Ponta a demonstrat, din nou, aseară, că întotdeauna există o diferență între voință și putință. Sau intre ceea ce a vrut să spună și ceea ce i-au dat consilierii de imagine. Altfel nu-mi explic diferențele. A spus că va prezenta un buget „ pe înţelesul tuturor”? Aseară aţi auzit un discurs tehnic, încărcat cu numeroase cifre, la care au rezistat, în mare parte, doar jurnaliştii şi finanţiştii.A spus că nu va ataca guvernările precedente? În proporţie de peste 70%, discursul său a fost unul în care acuza „greaua moştenire” şi restul- o trecere în revistă a reuşitelor înregistrate de la preluarea Puterii. Ce-i drept, o abordare prea specifică legată de ceea ce va face l-ar expune atacurilor şi criticilor politice, în cazul în care lucrurile nu merg conform planurilor.

Electoratul tradiţional şi fidel al USL (revoluţionarii, bugetarii, pensionarii) nu are motive de bucurie. O parte din cei cu certificate de revoluţionar, pe care USL, aflată în Opoziţie nu ştia cum să îi mai protejeze, se vor trezi cu indemnizaţiile reduse substanţial. Bugetarii, în cel mai fericit caz îşi vor păstra locurile de muncă. Nici vorbă de măririle şi bunăstarea anunţată de USL înainte de preluarea Puterii. La fel şi cu pensionarii. Primăriile, după ce au fost ameninţate că nu primesc bani pentru cheltuieli suplimentare şi că dacă vor bani atunci nu au decât să mărească taxele şi impozitele, au aflat că nici proiectele de investiţii nu vor fi finanţate, fondurile europene fiind singura opţiune ele. Cât despre sistemul privat: niciun cuvânt! Ok, am înţeles: restructurare în sistemul bugetar, nu se mai măresc pensiile, nu se mai măresc salariile. Dar cu privaţii cum rămâne?

Din punct de vedere comunicaţional, desele ieşiri publice ale lui Victor Ponta pot fi foarte utile. Un principiu de bază al comunicării spune că dacă tu nu comunici, atunci cineva o să o facă în locul tău. Practic, premierul vrea să îşi controleze mesajul. Însă, dacă va continua în acelaşi stil de până acum nu doar adversarii politici şi comentatorii politici vor ajunge la concluzia că stă prea mult la Tv şi prea puţin la Guvern.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *