Un guvern fără UDMR- o tragedie?

Chiar dacă există voinţă la nivelul Preşedintelui şi la nivelul PDL, în mod clar, majoritatea priorităţilo renunţate în discursul de ieri pentru viitorul apropiat depind de partidul "jucător" din Guvern, fie că este vorba de continuarea reformelor în domeniul justiţiei sau de crearea de locuri de muncă mai ales prin atragerea de investitori străini, şi anume, de UDMR.

Însă, nu trebuie desconsiderată nici replica premierului. Partidul condus de Kelemen Hunor este specialist în a obţine prin dure negocieri tot ceea ce îşi doreşte. Mă întreba cineva astăzi dacă ungurii au mai jucat până acum la fel de dur. Răspunsul meu a fost simplu:"nu". Sigur, UDMR este specialist în a-şi maximiza potenţialul politic, dar în aceste ultime zile, şantajul practicat cu ameninţarea ieşirii de la guvernare şi luându-le în considerare doleanţele politice a atins noi culmi.

Din câte am înţeles, replica premierului a fost aceea că guvernul poate funcţiona şi ca minoritar şi că nu acceptă ultimatumul dat de UDMR. Afirmaţie de altfel corectă şi nu ar fi prima oară când am asista la aşa ceva. Din perspectiva imaginii executivului acest lucru arată un guvern care nu e şantajabil şi dispus la compromisuri ce îi pot afecta acţiunile şi imaginea. Cert e că un guvern minoritar nu reprezintă nicio tragedie, deşi personal nu cred în astfel de ameninţări ale ungurilor. Din punctul meu de vedere, asistăm doar la un joc politic abil, destinat să "ia faţa" PPMT şi PCM, competitorii direcţi ai UDMR. Guvernul va rămâne în formula actuală cel puţin până în luna noiembrie. Partidul condusde Kelemen Hunor trebuie doar să arate propriului electorat că face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a-i respecta interesele. Chiar să plece de la masa de bucate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *