Un guvern USL care nu durează mai mult de câteva luni de zile

Mai există şi alegători care încep să se trezească: chiar dacă nu sunt simpatizanţi ai PDL şi în ultima perioadă ar fi mai tentanţi să voteze cu USL, încep să simtă în propriul buzunar că lucrurile nu stau aşa cum s-ar fi aşteptat. Acum, aceştia sunt mai degrabă excepţii. Dar intuiţia mea este aceea că peste câteva luni, starea de nemulţumire va deveni generalizată, chiar în cazul unei guvernări USL. Românii vor plăti substanţial mai mult la orice capitol, de la alimente la combustibil, economiştii estimează că prin martie economia va fi pe minus şi şomajul va continua să crească.

 Cu o scenă politică mult mai fragmentată fie şi pentru că vom avea mai multe partide în legislatura actuală în comparaţie cu perioada 2008-2012, şansele de a avea un guvern care să dureze 4 ani de zile sunt foarte mici. Oricare ar fi formula politică a guvernului care se va instala după 9 decembrie, opinia mea este aceea că durata de viaţă a viitorului Executiv nu va fi mai mare de câteva luni. După ce se vor fi văzut cu sacii în căruţă, asperităţile dintre PSD şi PNL vor ieşi la iveală mai mult ca oricând. Deja Crin Antonescu a spus că cele două partide ar trebui să aibă candidaţi separaţi la europarlamentarele din 2014. Îmi amintesc cum, în cazul Alianţei D.A., când PNL şi PD nu erau în acea vreme atât de diferite de PSD şi PNL, armonia  a durat doar câteva luni. Cu un guvern format în decembrie 2004, PD ieşea de la guvernare la 15 luni de la formarea Executivului, în aprilie 2007.

 Aşa că, la anul pe vremea asta, nu este exclus să avem un guvern de forma PNL- PDL-UDMR sau PSD- UDMR- PPDD. Un guvern care la rândul său va avea un mandat limitat, având în vedere că în 2014 avem alegeri prezidenţiale şi europarlamentare ceea ce mereu antrenează o nouă schimbare politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *