Un milion de euro costau găleţile roşii ale lui Ponta şi Geoană

Omul de afaceri ar fi fost de acord, dar cu nişte condiţii: să-şi pună interpuşii la conducerea ministerului Economiei, Transgaz şi Romgaz. Ponta, care în 2009 a fost şef de campanie a lui Geoană, a declarat deja că îl susţine 100% pe omul său din Brăila. În acest dosar se pare că sunt anchetaţi şi Viorel Hrebenciuc şi Sebastian Ghiţă, patronul RTV şi coleg de vacanţă al preşedintelui PSD.

Povestea este interesantă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, se vede cum poţi stoarce bani chiar dacă eşti în opoziţie: promiţând diverşilor afacerişti dubioşi că le pui oamenii în structurile statului, atunci când vei ajunge la putere. Se vede că alde Niculae şi alţii ca el nu mai au încredere în promisiunile politicienilor şi vor să aibă trimişii lor în sistem, ca să-şi rezolve direct problemele, nu prin interpuşi de partid. (Aşa apar tot felul de "tehnocraţi" în executiv, oameni care nu sunt înscrişi în vreo formaşiune politică, dar sunt legaţi de vreun afacerist. Să nu uităm că domnul Niculae a fost la un pas să-şi pună omul la CSA, cu susţinerea unei găşti din PDL).

În al doilea rând, observ că această trimitere în judecată a fost discret trecută sub tăcere de toţi politicienii. Nimeni nu vrea să discute despre finaţarea partidelor, sursa primară a corupţiei. Domnului Ponta îi este uşor să se ducă la televizor şi să ţipe că Gheorghe Ştefan cumpără voturile alegătorilor, dar uită să spună că şi PSD a procedat şi, probabil, va proceda la fel. Şi nici nu ne spune cum va face pentru ca sistemul actual să fie distrus. Este evident că avem o lege nefuncţională – cea a finanţării partidelor – şi o instituţie, Autoritatea Electorală Permanentă, condusă de Octavian Opriş, fost senator PSD ot Bacău şi prietenul lui Viorel Hrebenciuc, care nu vrea să acţioneze. Suma care ar fost cerută doar de Bunea de la Niculae arată cam ce bani se învârt într-o campanie.
În loc de concluzie, vă relatez legenda urbană a unui candidat la prezidenţiale din 2009. Omul a obţinut un rezultat modest, dar a rulat banii gri şi negrii strânşi pentru campanie printr-o rudă de gradul I, care nu i-a cheltuit pe publicitate electorală, ci şi-a însuşit mare parte din donaţii. Familia respectivă, care oricum nu era una săracă, a încheiat alegerile cu o avere substanţială. Bine că se fură şi între ei, şi nu iau doar de la noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *