Un promotor al exploatării gazelor de şist în Palatul Victoria

Ce face guvernul Ponta în acest caz? Încearcă să dreagă busuiocul în ochii lumii şi mai ales pentru Statele Unite prin numirea generalului american Wesley Clark în funcţia de consilier pe probleme de securitate şi strategii economice. Din câte înţeleg, funcţia este pur onorifică, nu va fi remunerată şi Clark nu va participa la şedinţele de guvern. Este clar că scopul acestei mişcări este acela de a arăta românilor că iată! guvernul Ponta nu are o imagine atât de negativă în exterior precum relatează toată presa.

 Dar şi mai interesant este că prestigiosul general este un lobbyist plătit  cu bani grei în domeniul gazelor de şist. Aşa cum relatează Hotnews, Clark este membru în Consiliul director al companiei BNK Petroleum, o companie petrolieră unde George Soros a cumpărat 20% din acţiuni prin intermediul unui fond de investiţii. Potrivit site-ului oficial, compania în conducerea căreia se află Wesley Clark are operaţiuni în domeniul gazelor de şist în Polonia şi în general este o companie foarte interesată de exploatarea gazelor de şist în ţările din Estul Europei. Generalul mai este co-preşedinte al unei organizaţii de lobby în zona energiei, Growth Energy. Şi nu ştiu cum se face, dar Clark a fost numit în funcţia de consilier pe probleme de securitate la numai câteva zile după ce Executivul a dat  aviz negativ unui proiect de lege care interzicea exploatarea gazelor de şist, chiar dacă, doar cu câteva săptămâni înainte a emis un moratoriu împotriva exploatării gazelor de şist.

 Însă, pe 19 iunie, guvernul a procedat exact invers: a dat un punct de vedere negativ unei iniţiative legislative care propunea interzicerea acestui tip de exploatări. Ulterior, Victor Ponta a declarat că România va analiza din nou, în decembrie, după alegeri, poziţia faţă de exploatarea gazelor de şist. „Vom adopta o decizie care, pe de o parte, să răspundă preocupărilor privind protecţia mediului şi, pe de alta, să ţină cont de faptul că, pentru România, orice sursă de energie alternativă este extrem de binevenită", a precizat atunci Ponta. În Opoziţie, PSD a făcut campanie pentru interzicerea exploatării gazelor de şist din România.

 Generalul american a fost de altfel, foarte sincer ieri: "Cred că voi putea atrage investitori şi creşterea economică a României. Ştim că există o revoluţie energetică în desfăşurare în lume, iar în România există un potenţial al carburilor, există surse de apă care pot produce energie. Consider că România poate deveni un principal exportator de energie”, a spus Wesley Clark.

 Numirea lui Clark nu s-a făcut însă doar pentru a-i influenţa pe români. Plasarea sa în imediata apropiere a guvernului se vrea a fi un fel de cumpărare de indulgenţe. De impresionare a Occidentului şi mai ales a SUA. Întâmplător sau nu, ieri, guvernul Ponta a aprobat două ordonanţe de urgenţă. De una dintre ele, ce modifică Legea Referendumului aţi auzit mai mult ca sigur. Cealaltă, se referă la amendarea şi prelungirea unui  tratat de cooperare cu Statele Unite ale Americii referitor la neproliferarea armelor de distrugere în masă.

 Mi se pare foarte amuzant cum încearcă guvernul Ponta să cumpere iertarea, tăcerea Statelor Unite şi indirect a întregului Occident. Parcă ar crede că asta o să-l determine pe ambasadorul SUA să nu mai vorbească despre „slăbirea instituţiilor româneşti,  „despre pericolul abuzului de putere”  sau despre „forţele puternice şi neobosite care doresc întoarcerea la situaţia de dinainte” sau va rescrie raportul pe justiţie al Comisiei Europene care trebuie să vină la mijlocul lunii şi care se anunţă deosebit de critic la adresa evoluţiilor politice recente sau va repara imaginea terfelită a României din ultimele zile. E o naivitate să crezi că practici care îşi dovedesc eficienţa în ograda noastră internă funcţionează în relaţia cu mai marii lumii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *