Una rosa pericolosa

Şi, fie vorba între noi, cine ar putea sau cine ar fi atât de nesăbuit încât să îl includă pe Celentano într-un tipar? Atâta vreme cât el reprezintă un apreciat capitol din istoria cântecului italian, şi nu numai.

S-a născut pe 6 ianuarie 1938 la Milano, într-o familie originară din regiunea Puglia din sudul Italiei. Adolescentul Celentano va renunţa la şcoală pentru a “exercita" diverse meserii, printre care se numără cea de… ceasornicar. La 18 mai 1957, tânărul rebel participă la primul festival italian de rock and roll, cu melodia “Ciao ti diro", acompaniat de trupa sa- “Rocky Boys". Festivalul va însemna un mare triumf pentru Celentano, acest lucru trasându-i, de fapt, drumul pe care avea să-l urmeze cu adevărat. Cei care s-au ocupat de biografia lui i-au împărţit cariera în mai multe “faze". Prima fiind aceea a rock’n roll-ului. Stilul său nonconformist de a dansa a făcut să se nască un mit. Şi anume acela numit “del Molleggiato" (flexibil, ca pe arcuri). În 1966, presa italiană îl clasa drept “anticipator al tezelor ecologiste" după ce lansează melodia “Il ragazzo della via Gluck", strada din Milano, pe care a copilărit. În 1970 câştigă premiul întâi la Sanremo cu melodia “Chi non lavora non fa l’amore", în duet cu soţia sa, Claudia Mori. De altfel, în anii ’70 şi la începutul anilor ’80 devine rege al box office-ului italian, jucând în filme realizate cu buget mic. În anii ’80 se transformă în protagonist al comediei cinematografice şi debutează ca “tele-predicator" în emisiunea devenită legendară- “Fantastico 8". Pe atunci, fiind deja cunoscut pentru reacţiile sale în forţă, i-a invitat pe telespectatori să-şi închidă televizoarele pentru cinci minute, în semn de manifest pentru pace în lume (în 1987, în timpul emisiunii “Fantastico").

Niciodată autoritatea nu a constituit pentru el o problemă. În 2005, Celentano a acuzat postul de televiziune RAI de cenzură şi a întrerupt contactele cu şefii acesteia: “Nu voi reveni la RAI în aprilie 2005, şi asta pentru multă vreme, atâta timp cât nu mi se va recunoaşte libertatea de exprimare pe care am avut-o întotdeauna". Până la ora actuală, cariera sa a înregistrat experienţe discografice importante şi apariţii la televiziune care s-au bucurat de un mare succes. La aproape incredibila vârstă de 73 de ani, Celentano rămâne… una rosa. Pericolosa! Precum versurile compuse chiar de el, pentru un cântec superb (“Una rosa pericolosa") , de care probabil mulţi nu îşi mai aduc aminte.

“Tu sei una cosa/ pericolosa e preziosa/ dipinta di rosa…".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *