Ungureanu plăteşte ultima ţeapă a guvernului Boc

Nici guvernul şi nici ministerul afacerilor europene nu au transmis vreun comunicat oficial în care să explice această situaţie. Câteva zile după apariţia, la 9 februarie, a raportului lunar al autorităţii pentru coordonarea instrumentelor structurale, ministrul Orban a dat o declaraţie sibilinică. "Nu vreau să numesc un program, dar ne ameninţă în momentul de faţă riscul suspendarii unui program. Sper să reuşim să-l evităm, aşa cum am reuşit să deblocăm procesul, sper să reuşim să-l deblocăm. Odată ce, anul trecut, Comisia Europeana a constatat probleme în programele finanţate din bani europeni, acum este extrem de vigilentă", a spus Orban luni seara, la un post de televiziune.

Foarte prudent, el a arătat că "o misiune de audit a facut niste recomandari pentru nişte măsuri care trebuiau să fie efectuate şi care nu au fost, până în prezent, duse până la capăt". Cu tot respectul pentru acest ministru, probabil cel mai competent din guvernul Ungureanu, cu toată înţelegerea pentru echilibristica pe care trebuie să o facă între nişte politicieni care nu se uită decât la interesul propriu – material şi electoral – cred că această secretomanie nu este nici corectă faţă de public şi nici utilă în rezolvarea problemelor legate de absorbţia fondurilor. Pe scurt, ceea ce ne spune Orban este că, după ce ţara noastră a stat cu fondurile europene blocate timp de câteva luni pentru că se fura prea mult, una din autorităţile de management a refuzat, pur şi simplu, să asculte cerinţele unităţii de audit. Rezultatul: nici un euro absorbit în ianuarie, plus primejdia ca un întreg program să fie suspendat de Comisia Europeană.

Corect ar fi fost ca însuşi primul-ministru, nu Leonard Orban, să lămurească până la capăt această situaţie extrem de gravă, indiferent ce autoritate de managemant a greşit şi fără să se ţină cont de greutatea politică a ministrului care coordona această autoritate. Ungureanu este cel care trebuie să ne spună numele celor din cauza cărora riscăm să pierdem poate miliarde de euro din fondurile europene. Ştiu că responsabilitatea revine guvernului Boc, dar noul premier nu ar trebui să se autocenzureze din considerente politice. În orice caz, în acest moment, prevederea din programul de guvernare potrivit căreia România ar urma să absoarbă, în acest an, 3,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune, pare a fi irealizabilă.

Cât despre discreţia cu care a fost băgată sub preş istoria fraudelor cu bani veniţi de la Bruxelles, ea nu va face decât să încurajeze alte şi alte furturi. Iar în final nu vor plăti cei direct responsabili, ci Ungureanu şi Orban, cărora li se va imputa eşecul absorbţiei fondurilor europene. Fapt este că, la sfârşitul lui ianuarie, România cheltuise doar 5,5% din sumele alocate de UE pentru perioada 2007-2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *