“Uninominalul pur” şi victoria USL

Dacă CCR va considera că legea nu încalcă Constituţia, la scrutinul din toamnă, câştigătorul unui colegiu va fi sigur că ajunge în Parlament. În condiţiile în care colegiile vor fi “desenate" de actualul executiv, există premisa ca USL să câştige peste 2/3 din Parlament, mai mult decât cota de încredere pe care o are alianţa PNL-PSD-PC la ora actuală în sondaje. În condiţiile în care sursele financiare ale PSD sunt mai mari şi candidaţii săi au o notorietate mai mare decât ai PNL-PC s-ar creea dezechilibru chiar în interiorul USL, chiar dacă protocolul susţine altceva. În plus, chiar dacă ar reuşi să adune 20% din voturi, există riscul ca după alegeri PDL să nu obţină decât 20-30 de deputaţi, exact la cota din 2000. Pentru că electoratul UDMR este disciplinat va putea dobândi peste cota actuală pe care o are în cele două camere legislative. PPDD va câştiga puţine colegii, chiar dacă votul politic ar fi la 10%. USL ar obţine o altfel de primă electorală, cum era înainte de cel de-al doilea război mondial. Actuala formă a legii a fost gândită de Traian Băsescu pe vremea când partidul său era “pe cai mari." Acum se întoarce împotriva sa şi a partidului său. Strategia de a creea clone politice se dovedeşte a fi dezastruoasă pentru PDL.

În cazul în care miercuri 27 iunie CCR va considera constituţională legea, preşedintele are termen de 30 de zile să o promulge sau să o trimită înapoi la Parlament. În ultima situaţie, partidele aflate la putere ar trebui să organizeze o sesiune extraordinară pentru a o rediscuta în mijlocul verii. Parlamentarii majorităţii pot să o retrimită în aceeaşi formă la preşedinte. El nu mai are cum să o respingă a doua oară, conform prevederilor constituţionale.
În cazul în care CCR, în care Traian Băsescu, are majoritatea voturilor magistraţilor, respinge legea în forma actuală, Legislativul trebuie să ţină cont de motivarea Curţii, care poate veni într-o săptămână. Exact când parlamentarii sunt deja în vacanţă. Argumentele împotriva sistemului propus de USL sunt şi articolele 62 şi 63 din Constituţia României. Unii constituţionalişti susţin că legea în formula sa (tip franţuzească) reprezintă o încălcare gravă a dreptului de reprezentare şi ar putea ridica probleme legate de egalitatea votului.

Sistemul electoral majoritar într-un singur tur creează o inechitate şi împarte cetăţenii în două: cei care au votat cu câştigătorii şi cei care nu au votat cu aceştia, mult mai puţini, în actualul context.
Votul negativ este amplificat de varianta normei propuse de USL.

Configuraţia viitorului Parlament va depinde foarte mult de decizia de miercuri a Curţii. În cazul în care ar trece legea în actuala sa varianta, USL se va înţepeni practic de putere, soluţie deloc convenabilă celor care gândesc că nimeni nu este veşnic la putere.
Şi eu ca şi liberal din 1990 voi fi nevoit să aleg soluţia democratică. Veşnicia în politică este anticamera dictaturii.
Ce vor face liberalii după ce PSD va obţine 50 plus 1 din voturi? O întrebare întrebătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *