Urmăririle alegerilor locale şi monopolul politic al USL

A doua concluzie este că ofensiva electorală a USL este transformată în ofensivă instituţională şi politică. USL profita de valul electoral pentru a-şi cimenta controlul asupra instituţiilor – Tvr fiind din acest punct de vedere o redută simbolică care dă un semnal clar că USL nu lasa nesupravegheată nicio parte a câmpului de bătălie politic: electoral, instituţional, mediatic. O manifestare a acestei strategii a ocupării totale este şi modificarea legii electorale care crează riscul serios că monopolul politic din locale să se reproducă şi la parlamentare, oferind USL dominaţie totală.

A treia consecinţă este fisurarea dezbaterii publice despre măsurile de stabilizare economică, în urma discursului de stânga al USL. Este urmarea cea mai subtilă şi cea mai nefastă pentru că de aici poate rezulta că guvernarea USL are liber la populisme şi la măsuri economice luate pe jumătate care deşi vor fi mult mai puţin costisitoare electoral, pot fi riscante pentru stabilitatea economică.

Cu Opoziţia slăbită şi cu o strategie de consolidare a monopulului politic, USL se pregăteşte pentru o domnie politică de lungă durată. Care sunt soluţiile pentru restabilirea echilibrului şi pentru asigurare unui sistem de control care să nu permită abuzuri din partea unui monopol politic cum este acum USL? Paradoxal prima soluţie vine chiar de la politicieni – cei din Opoziţie care trebuie să găsească resurse pentru a reface dialogul cu electoratul şi mai ales cu electoratul de dreapta. Se poate spune că în acest moment electoratul de centru-stânga este suprareprezentat prin agenda USL, în timp ce agenda electoratului de dreapta este subreprezentata.

A doua soluţie este mass-media care ar trebui să joace rolul cel mai activ pentru a pune lumina pe guvernare şi pe acest monopol politic al USL. Şi aici importantă este nu doar critică Puterii, ci mai ales o încercare a mass-media de a informa publicul despre nevoia unei conduite economice bazat pe raţiune, moderaţie şi stabilizare. Pentru că la finalul zilei, ceea ce contează pentru romani este cum va merge economia României într-o Uniune Europeană care se clătină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *