Următorul pas în piaţa imobiliară

În multe cazuri, executările au fost precedate de mai multe runde de discuţii şi înţelegeri amiabile. Unii dintre debitorii care nu au găsit înţelegerea băncilor au cerut protecţie pentru reorganizare. În funcţie de gravitatea situaţiei datoriilor suverane, filialele băncilor internaţionale acţionează mai agresiv sau mai conciliant în recuperarea sumelor datorate. Proiectele cele mai afectate sunt cele care s-au finanţat pe terenuri cu planuri de dezvoltare, fără a se construi, urmând acelea a căror construcţie a început, dar nu a apucat să se finalizeze. Dintre cele finalizate, proiectele rezidenţiale incomplet vândute sunt extrem de incomode pentru bănci. Aici, succesul depinde foarte mult de sentimentul pe care îl are piaţa cumpărătorilor individuali, încrederea beneficiarilor finali faţă de sursele de venituri viitoare fiind cel mai greu de influenţat şi controlat.

Investiţiile efectuate în clădiri de birouri, retail şi rezidenţial, unde managementul proprietăţii, al chiriaşilor a fost făcut corect, în linie cu noile condiţii economice, sunt cele care reuşesc să răspundă cu brio exigenţelor băncilor în ceea ce priveşte rambursarea datoriei. Aceste investiţii şi-au păstrat chiriaşii, suferind eventual uşoare diminuări ale încasărilor de chirie. În astfel de momente, mai mult decât oricând, se observă valoarea adugată a unui manager profesionist, cel ce reţine chiriaşii şi le oferă condiţiile optime să-şi extindă afacerile, urmând astfel să crească şi valoarea contractului şi să-i aducă proprietarului un plus de valoare. La nivel internaţional, suntem în contact cu fonduri instituţionale care urmăresc cu precădere achiziţionarea de portofolii de credite cu garanţii imobiliare şi alocă bugete de sute de milioane sau chiar miliarde acestui obiectiv investiţional. Băncile din regiune poartă astfel de discuţii cu fonduri din Statele Unite, Marea Britanie, Australia sau China. Aceste fonduri urmăresc să achiziţioneze portofolii distressed şi să le treacă printr-un amplu şi intensiv proces de management, în urma căruia decid ce păstrează şi la ce renunţă. Achiziţiile se discută la valori cu peste 30% reducere faţă de valoarea nominală a împrumuturilor.
În pieţele mature de genul Statelor Unite sau al Marii Britanii, aceste tranzacţii au loc cu regularitate, făcând parte din procesul natural de curăţare şi regenerare a valorii finanţărilor. Bănci precum Lloyds, RBS sau Bank of America propun astfel de portofolii spre vânzare, la valori de ordinul sutelor de milioane sau chiar al miliardelor de euro. Rapoartele colegilor noştri de la DTZ Londra arată că aceste proceduri se vor extinde în Europa, către băncile din zona Mediteranei şi în Irlanda, urmând ca şi cele din CEE să procedeze astfel după ce provizionarea şi rezervele se vor împuţina. Unele dintre ele chiar au fost forţate de stat să recurgă la aceste proceduri pentru a uşura bilanţul de împrumuturi greu de recuperat, ca parte a programului de salvare de care au beneficiat (bail-out). Ne aşteptăm ca şi instituţiile financiare din România să recurgă la această măsură în perioada următoare şi considerăm că achiziţiile de portofolii de împrumuturi cu garanţii imobiliare vor avea o pondere semnificativă în volumul tranzacţiilor din 2012._

Cristian Ustinescu este Investments Director al companiei DTZ Echinox

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *