USL vrea modificarea Constituţiei ca să nu se vorbească despre guvernare

Personal, cred că Legea Fundamentală trebuie schimbată. Iar cel puţin din punct de vedere teoretic, schimbarea atitudinii USL faţă de subiectul revizuirii Constituţiei înseamnă că o să avem un Parlament care, în proporţie de cel puţin 85-90% va susţine acest obiectiv politic. Mai rar un asemenea consens politic! Dar, dacă analizăm însă şi amendamentele pe care Uniunea vrea să le introducă, atunci mai bine spunem nu, mulţumesc. Chiar dacă am da dovadă de maximă originalitate: am fi primul stat din Europa şi în general dintre ţările care respectă statul de drept care ar avea o Curte Constituţională controlată de Parlament. Că vorba aia, la ce ne serveşte dacă respectăm principiul separaţiei puterilor în stat? Ne garantează asta spitale drumuri, spitale şi agricultură ca în Vest, aşa cum bine puncta Victor Ponta?

 Alte amendamente dovedesc că în sfârşit, USL a trecut de obsesia Traian Băsescu. Mai ales partea cu eliminarea cvorumului de prezenţă la vot în cazul unui referendum arata asta. Propunerea mea e următoarea: hai să modificăm Constituţia acum, dar o mai modificăm şi în 2015 când o să avem alt preşedinte şi alt premier, în funcţie de disputele pe care le au. Dar doar în punctele care vor genera conflicte între premier şi preşedinte! Şi o ţinem tot aşa. La ce ne trebuie viziune şi o Constituţie care să ţină mai mult de 10 ani? Americanii ăia sunt nişte fraieri că au aceeaşi Lege Fundamentală de aproape 250 de ani. E boring!

 Aştept un amendament şi de la Crin Antonescu pentru schimbarea formei de guvernământ în monarhie.  Dar fireşte, trebuie găsită o formulă prin care să poată candida şi la alegerile prezidenţiale. Am putea să ne transformăm într-o republico-monarhie. Asta chiar că ar fi ceva deosebit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *