USL vrea să bage România în carantină

Ura maladivă faţă de Traian Băsescu şi faţă de guvernul Boc, le-a împins pe căpeteniile principalei alianţe de opoziţie să iniţieze în PE o dezbatere pe tema “derapajelor politice" ale Puterii de la Bucureşti. Anunţul a fost făcut chiar de vicepreşedintele socialiştilor din PE, Rovana Plumb. Aceeaşi care a avut şi ideea de a-l ataca, “prin învăluire", pe actualul preşedinte, făcând apel la soţia sa.
Plumb a dezvăluit şi asul din mâneca USL: invocarea articolului 7 din Tratat. Odată aplicată, prevederea ar atrage României sancţiuni dure: blocarea fondurilor şi al dreptului de vot al ţării în UE.

Deşi crunte, aceste sentinţe nu trezesc nimic în protestatarii de la Universitate, care vor doar debarcarea lui Băsescu, salarii mai bune şi, eventual, un concediu anual în străinătate. Pe sistemul "tot păţitu-i priceput", Adrian Severin scria, pe blogul său, despre groapa cu jăratec pe care stă România în UE. USL pune în joc dreptul de veto în Uniune? “Nimic mai uşor pentru tandemul franco-german, care a lăsat în ofsaid până şi City-ul londonez, să trimită Bucureştiul pe tuşă. Să ne gândim doar la entuziasmul cu care Olanda ar susţine oficializarea marginalizării României.", crede fostul eurodeputat.

Despre pericolul carantinei economice a vorbit şi Monica Macovei, un fin cunoscător al legislaţiei de la Bruxelles. "Declaraţiile şi demersurile USL(…) pot descuraja investitorii şi agentiile de rating", spune Macovei.

Decizia de expunere la un asemenea pericol a întregii clase politice româneşti vine, pesemne, dintr-un soi de amnezie a social-democraţilor. Ei înşişi au simţit pe propria piele, pe timpul cînd erau la guvernare, cum o simplă “muştruluire" de la UE poate arunca credibilitatea ţării în derizoriu.

UE a criticat încă de la început contractului cu Bechtel, parafat la sfîrşitul guvernării Năstase.
În 2005, preşedintele grupului creştin-social din Parlamentul European, Markus Ferber, atrăgea atenţia că Uniunea Europeană ar putea sancţina România pentru iniţiativa fostului ministru PSD al Transporturilor, Miron Mitrea, de a construi o autostradă pe altă rută decât cea stabilită iniţial cu UE, Nădlac-Constanţa.
Mai mult, oficialul european se încumeta să ne prezică cel mai negru scenariu: redirecţionarea sarcinilor de construcţie, dar şi a fondurilor necesare către Serbia.

Salvatorii de la UE, în care-şi pun speranţele cei din USL, ar putea deveni călăi. Ponta, Antonescu şi omul lor din Parlamentul European (PE), Rovana Plumb, vor constata repede că membrii PE taie în carne vie, ciopârţind şi organele sănătoase, în graba lor de a eradica focarul. Perioada de recuperare? Poate doar fostul viitor ministru USL al Sănătăţii, Raed Arafat, s-ar încumeta să-şi dea cu părerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *