USL vs. PDL. Pe ce tip de alegători se bazează să vină la vot, respectiv să stea acasă

Alegerile locale au fost câştigate de actuala Putere pentru că din momentul mai 2010 (atunci când au fost anunţate măsurile de austeritate) acesta a fost principalul atac. În contrast, USL şi Antenele au avut grijă să creeze imaginea unui PDL care, în ciuda situaţiei economice dificile în care se afla România, a prosperat economic. Mai ales pe seama populaţiei. Cam acesta a fost, pe scurt, discursul electoral al actualei Puteri. Mi se pare relevant episodul vilei Dante (comparat de unii, pe bună dreptate cu episodul presupusului copil lovit de Traian Băsescu în 2007), care a avut tot această ţintă. Dacă observaţi, mai ales în discursul televizat, nu neapărat cel politic, mesajul este următorul: câţiva se îmbogăţeau pe seama voastră în timp ce voi deveneaţi şi mai săraci. Auditul ordonat de Victor Ponta la ministere acum o câteva săptămâni trebuia să apară în plină campanie electorală tot din acest motiv.

 Răsfăţat de USL a fost şi segmentul naţionaliştilor. Răfuielile cu oficialii europeni din ultima vreme şi  discursul anti-UDMR de dinainte de căderea guvernului Ungureanu au avut drept scop tocmai acapararea acestui electorat. Care, dacă este trezit din amorţire, se prezintă negreşit la urne. Nu ştiu câţi cunosc, de exemplu, că suspendarea lui Traian Băsescu s-a realizat prin concursul UDMR şi USL sau că motivul moţiunii de cenzură care a condus la căderea guvernului Ungureanu- linia de predare în  limba maghiară de la UMF- a fost suspendată, nu anulată. PDL a exploatat prea puţin toate aceste aspecte.

 În schimb, discursul PDL din ultimele trei săptămâni s-a bazat pe o retorică foarte dură împotriva loviturii de stat a USL, împotriva dorinţei lor de a acapara justiţia şi  a atacului la adresa valorilor europene. Cred- şi creşterea popularităţii lui Traian Băsescu dovedeşte asta- că o parte semnificativă dintre cei care au votat USL la locale pentru că doreau sancţionarea PDL sunt nemulţumiţi de noua Putere şi este posibil să nu se prezinte la vot nu pentru că dau curs boicotului democrat-liberalilor, ci pentru că sunt scârbiţi.

 PDL şi Traian Băsescu au încercat să răstoarne în trei săptămâni ce USL şi Antenele construiesc de doi ani şi mai bine. O să reuşească? Duminică da. Aşa cum am mai spus, nu cred că USL va reuşi atingerea pragului de prezenţă la vot. De luni dimineaţa mai vedem…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *