Veşti proaste pentru Antonescu: cozeria de la A3 nu-l ajută în faţa lui Ungureanu

Publicul ar dori să găsescă o alternativă la alternativa oferită de actuala opoziţie. În plus, actualul premier este politicianul care înregistrează cea mai mică rată a neîncrederii – 53%, faţă de 70-71% în cazul domnilor Antonescu şi Ponta.

Sondajul pe care-l publică Evenimentul Zilei mai arată că greva parlamentară a fost o catastrofă din punct de vedere al percepţiei publicului. De la bun început, jumătate din alegători au considerat că ea este un lucru rău pentru ţară. Instalarea guvernului Ungureanu şi refuzul opoziţiei de a participa la procedurile de investire au înrăutăţit percepţia. Personal, am considerat că greva opoziţiei parlamentare este o formă legitimă de luptă politică. Nu am fost de acord cu ea, dar credeam că este acceptabilă. Însă oamenii au devenit ridicoli în momentul în care s-au năpustit să semneze listele de prezenţă, pentru a-şi putea încasa indemnizaţia. În paranteză fie spus, asta arată ce zgârciţi, proşti şi meschini sunt baroneţii de prin partide. Puteau strânge fără probleme un fond de grevă pe care să-l dirijeze către colegii care trăiesc doar din venitul de la legislativ. Ar fi evitat astfel o situaţie ridicolă – cu costuri limitate, dar cu impact electoral. Nu au făcut acest gest, iar asta arată că domnii Ponta şi Antonescu ar putea avea serioase probleme de finanţare în campania electorală. Revenind, este clar că, în interiorul USL, Ponta este cel care-şi dă seama că tactica de joc trebuie schimbată după numirea noului premier. Neşansa liderului PSD este că nici Voiculescu şi nici Antonescu nu par să fie dispuşi să renunţe la discursul radical de până acum şi la obsesia legată de Băsescu. Degeaba lansează Ponta mesaje constructive atunci când le vorbeşte românilor din America, o singură emisiune la Antena 3, sub presiunea lui Gâdea şi Ciutacu, şi mesajul său revine pe linia colegilor din USL.

Rămâne de văzut în ce direcţie va merge popularitatea lui Ungureanu. Pe premier îl aşteaptă zile grele: vin facturile la încălzirea din lunile grele de iarnă, va rata, după opinia mea, ţinta de absorbţie a fondurilor europene (chiar dacă vina este a guvernului Boc), iar în primăvară, odată cu apariţia căldurii, vor reîncepe manifestaţiile de stradă. În avantajul său este faptul că şeful statului stă ascuns la Cotroceni şi face orice pentru a evita o asociere cu noul guvern. Citind transcrierile emisiunilor televiziunilor de ştiri observ efortul disperat al angajaţilor lui Dan Voiculescu de a lega numele lui Ungureanu de cel al lui Băsescu. Oricum, cea mai mare parte a presei a fost de la bun început ostilă lui Ungureanu şi indiferent ce va spune, indiferent ce va face noul premier, va fi taxat. Pentru Ponta şi Antonescu, la acest moment, adversarul nu mai este Băsescu, ci Ungureanu. Veţi observa, cred că în scurt timp, cum se va schimba strategia Antenei 3 şi cine va fi principala ţintă…

Se poate însă să fi venit vremea – să vedem, nu ştiu – ca publicul să se fi săturat să audă mesaje distructive, să nu mai suporte obsesia domnilor Voiculescu şi Antonescu pentru suspendarea lui Băsescu şi să prefere politicieni care au un program un pic mai consistent decât o prezenţă săptămânală, între orele 21 şi 23, la Antena 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *