Victima strigă viol. Procurorul dă drumul acuzatului. De ce?

Adolescenta din Timişoara, a cărei dramă este prezentată de "Evenimentul zilei", a fost violată în repetate rânduri, iar dumneavoastră, cea care se presupune că sunteţi avocatul acuzării şi trebuie să aduceţi dovezi pentru a-l pedepsi şi opri pe neomul Lucian Pop, l-aţi eliberat, motivând că fiica lui a aşteptat prea mult timp până să îl denunţe.

Această nebună decizie a creat o altă problemă. Agresorul este liber şi se poate întoarce acasă, acolo unde-i fata care a trebuit să îndure ruşinosul abuz. Mă întreb dacă autorităţile fac ceva pentru a proteja victima şi pe familia acesteia, care a ajutat-o în toată această perioadă să treacă peste cele întâmplate? Pentru că, în 2000, acestea nu au făcut nimic, când un alt tată incestuos, Vasile Coman, a scăpat din puşcărie beneficiind de o anchetă superficială, după ce îşi violase pe fiica sa şi o lăsase însărcinată. El a ieşit din puşcărie şi a continuat să trăiască sub acelaşi acoperiş cu fiica violată şi cu pruncul născut din relaţia incestuoasă. Nici Poliţia, nici serviciile de asistenţă socială sau vreun ONG nu au protejat-o pe minoră, ca într-un final aceasta să aducă pe lume un al doilea copil. Tot cu tată bunic.
Vorbim aşadar despre nişte fetiţe a căror copilărie dramatică le va marca pentru toată viaţa şi care vor trăi mereu cu senzaţia că oricine pe lumea asta le-ar putea face rău.

Doamnă procuror, ar fi trebuit să aflaţi de aceste cazuri! Si totuşi neomul Lucian Pop e liber, în loc să fie după gratii şi decăzut din drepturile pe care le are. Trebuia să nu-i mai permiteţi să se mai apropie de fiică, să nu se apropie de oameni liberi pentru mult timp. Minimum 7 ani. Dar nu aţi făcut asta şi întreb de ce?

Cineva mi-a răspuns că legea, în România, nu insistă foarte mult pe încarcerarea vinovatului, ci pe decizii care să conducă la îndreptarea acestuia prin metode mai "soft". O fi corect, dar nu şi în cazurile astea. Pentru că, iată, doamnă procuror Nicoleta Adriana Luca, v-aţi gândit prea mult la violator şi prea puţin la copil şi aţi decis să eliberaţi monstrul.

În destule state surate în Uniunea Europeană, un exemplu recent-Polonia, este impusă pedeapsa ce prevede sterilizarea chimică a violatorilor. Fără nicio reţinere. S-a spus că România nu este încă pregătită pentru un astfel de proiect de lege, deşi deţinem un record negativ in Uniune în ceea ce priveşte pedofilia.

Auzim în continuu afirmaţii de genul: "este nevoie să reformăm statul, să reformăm sistemul judiciar…", dar cu ce fel de oameni? Cu procurori şi judecători care îl reţin pentru 29 de zile pe profesoul de la Jean Monnet pentru relaţii cu o minoră, care îi era şi elevă, dar care şi-a dat acordul si îl anchetează în libertate pe un tată care şi-a violat cu bestialitate copilul? Nu îi iau apărarea profesorului. Este normal să plătească pentru fapta lui, şi aici chiar este nevoie să se creeze un precedent, care să fie dat drept exemplu. Dar, de asemenea, "dreptate" ar trebui să beneficieze toţi violatorii indiferent de nume, vârstă sau profesie.

Nu ştiu dacă aveţi copii, fată sau băiat, dar, dumneavoastră, doamnă procuror  Nicoleta Adriana Luca, cum aţi fi reacţionat dacă v-ar fi fost violat copilul? Aţi mai fi acceptat ca agresorul să fie cercetat în libertate? L-aţi mai fi lăsat să se apropie de copilul dumneavoastră?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *