Victor Ponta achită nota de plată pentru desemnarea în funcţia de premier

Ieri seară, Ponta nu a făcut niciun secret din faptul că regretă renunţarea la UDMR şi că acest lucru s-a întâmplat împotriva dorinţei sale. Decizia era oarecum previzibilă în condiţiile în care liberalii nu doar că au decis să refuze susţinerea UDMR la guvernare, dar au şi ameninţat cu ruperea USL dacă dorinţa nu le era ascultată. Dan Voiculescu a decretat la rândul lui, că UDMR trebuie să rămână în opoziţie, iar Liviu Dragnea s-a exprimat, prin interpuşi, în aceeaşi direcţie. Marian Oprişan, Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre s-au pus de-a curmezişul intrării UDMR la guvernare. Negocierile de ieri de la 14.00 dintre USL şi UDMR erau o formalitate: practic, Ponta nu afăcut altceva decât să le transmită maghiarilor decizia deja luată de alţii pentru el.

 Mă aşteptam ca în compensaţie,  pesediştii să primească măcar vreo câteva ministere mai puternice. Nu a fost cazul. Ministerul Finanţelor merge la liberali, cel mai probabil la fel se va întâmpla şi cu Apărarea. Transporturile, Sănătatea şi Justiţia rămân tot sub influenţa PNL. PSD primeşte, ca premiu de consolare: Sportul, Educaţia, Bugetul, Marile Proiecte. Singurul PSD-ist câştigat din această ecuaţie este principalul rival al lui Victor Ponta, Liviu Dragnea. Vicepremier şi cel mai probabil, deţinător al portofoliului Dezvoltării Regionale, unul dintre cele mai influente ministere,  secretarul general al PSD tocmai a căpătat acces la importante resurse guvernamentale, ca o completare la  influenţa din ce în ce mai mare pe care o are asupra baronilor social-democraţi.

 În ambele situaţii, Victor Ponta a părut să fie pus în faţa faptului împlinit. Tabloul a  fost completat de imaginea lui Radu Mazăre venit la Bucureşti ca să-l impună pe un anume Valerică la Transporturi şi pe un alt apropiat la Ministerul Turismului. Pentru liderii de organizaţie ai PSD acest tip de atitudine este firească: şi-au câştigat mandatele de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, i-au tras după ei pe candidaţii la parlamentare şi acum îşi cer partea. Nu li se pare deloc ciudat că sunt inventate noi şi noi ministere, nu pentru că am avea nevoie de ele sau cineva ştie ce să facă cu ele, dar pentru a satisface algoritmul politic de la nivelul USL. Aşa ne-am trezit cu un minister al Marilor Proiecte, al Bugetului sau al Energiei. Dar atâta timp cât împărţeala USL satisface liderii de partid şi pe apropiaţii lor, ce mai contează cum sunt folosiţi banii publici?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *