Victor Ponta şi Magia secretelor

Contractul de asociere dintre statul român prin Minvest Deva şi Gabriel Resources, compania listată la Bursa din Toronto, sunt documente publice, disponibile atât la Registrul Comerţului, cât şi pe site-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, putând fi găsite la adresa http://www.minind.ro (Domenii/ Sectoare-Resurse minerale-Contracte-RMGC). Nu trebuie să aduni ditamai guvernul pentru a da un click pe o pagină de net.

Rovana Plumb a mers mai departe (probabil că şi-a dat seama de gafa premierului). A cerut, nici mai mult, nici mai puţin, desecretizarea dosarului de licenţă de explorare şi exploatare. Acesta este, la ora actuală, un document clasificat, conform legii.
Ministrul mediului a precizat că desecretizarea licenţelor a fost solicitată de societatea civilă şi de ONG-urile de mediu din România şi din străinătate. Adică, mai précis Soros este interesat.
Trebuie precizat că oricine are un certificate ORNIS poate să aibă acces la documente. În plus, primul ministru poate lectura de câte ori vrea, fără să-l stânjenească nimeni, contractul.
Desecretizarea este ca scenariul din Casa Misterelor. Păi dacă nu ar exista mistere, ar mai fi spectatori în sală? Cum ar conduce Papalitatea lumea fără celebrele lor secrete?

Compoziţia solurilor sunt secrete de stat. Pentru asta trebuie schimbată şi Legea secretului de stat, atât de ridiculizată de ziarişti.
Dacă guvernul vrea să desecretizeze dosarele de licenţă şi pentru a menţine aparenţa de legalitate, trebuie să modifice mai multe legi.
Legea minelor nr 85/2003, prevede la Art 5, alineatul 4, că datele şi informaţiile nu pot fi făcute publice. La următoarele capitole se impugn şi sancţiuni.
Totodată, HG nr 1208/2003, pentru aprobarea normelor de aplicare a legii minelor, precizează că datele obţinute din activităţi miniere au caracter de informaţii clasificate.

Mai mult, potrivit Ordinului ANRM nr 202/2003, licenţele de exploatare minieră sunt clasificate ca fiind secret de serviciu.

⦣"Art. 9. – Accesul cetăţenilor străini, al cetăţenilor români care au şi cetăţenia altui stat, precum şi al persoanelor apatride la informaţii secrete de serviciu este permis în condiţiile stabilite prin Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, pe baza autorizaţiei speciale de acces.⦣128;" (H.G. NR. 781/2002 privind protecţia informaţiilor secret de serviciu)
Deci, guvernul Ponta trebuie să modifice o sumedenie de norme juridice, ca să nu mai spunem că explorarea s-a făcut pe banii canadienilor şi e lipsit de fair-play să-i ceri investitorului să facă publice compoziţia zăcămintelor, a căror cercetare a fost făcută pe bani grei. Prospecţiunile au costat câteva zeci de milioane. Unde mai e aşa numita protecţie a investiţiilor?
Dacă vrea Soros să afle date, păi să plătească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *