Vosganian începe să-i numere secundele lui Ponta

Varujan Vosganian, cu un mandat suspect în guvernul Tăriceanu, poate că nu este cel mai credibil critic. În plus, nu cred că există pământean atât de naiv încât să-şi închipuie că Vosganian nu este animat şi de adânca frustrare că nu a prins un post în noul cabinet. Totuşi, asta nu înseamnă că omul nu are dreptate când spune că Ponta ar fi trebuit să numere până la zece înainte de a emite ordonaţa de urgenţă 15/2012 care, după circa zece zile, a picat la Curtea Constituţională. A picat, insist, nu cum încearcă acum premierul să o întoarcă şi să spună că a trecut. Dacă a trecut, atunci nu înţeleg de ce a simţit Victor Ponta nevoia să facă, vineri, următorul comentariu: "În cazul Guvernului Ponta, Curtea Constituţională nu mai e la fel de consecventă; dacă ar fi fost vorba tot de Guvernul Boc, probabil că rămânea consecventă. Nouă ne spune că e constituţional, dar nu mai putem să luăm înapoi toţi banii necheltuiţi, ci doar anumiţi bani." Cred că Ponta a fost, de fapt, destul de clar: OUG 15/2012 este constituţională doar parţial.
În plus, Varujan Vosganian este corect şi face o comparaţie cu situaţia din 2008, când guvernul Boc a luat înapoi banii daţi de Tăriceanu către primarii propriei clientele. Diferenţa faţă de situaţia actuală este, potrivit lui Vosganian, că executivul Boc a acţionat după încheierea exerciţiului bugetar. "Nu putem îndrepta o eroare printr-o altă eroare. Dacă facem ca ei, riscăm să ajungem ca ei. Noi trebuie să fim diferiţi, mai ales că vin nişte alegeri parlamentare la care vom cere românilor să voteze altceva decât ce au avut în ultimii trei ani. Iar acel altceva ne obligă să ne dezbărăm de încrâncenare şi să ne înţelepţim.", încheie, aproape poetic, prim-vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România, într-o postare intitulată " În box, a număra până la zece înseamnă K.O. În politică, înseamnă O.K."
Lecţia acestei întâmplări este că opoziţia la noua putere nu va veni, multă vreme de acum înainte, de la un PDL ameţit şi cu atât mai puţin de la UDMR. Cele mai caustice critici vor apărea fie de la dizidenţii din interiorul guvernării – până când vor fi cumpăraţi sau epuraţi – fie de la presă, până când i se va pune perna pe faţă. Priviţi la eforturile USL de a controla politica editorială a televiziunii publice şi de a închide Tvr Info, priviţi la modul în care s-a autocastrat Antena 3, care acum piuie cu tupeul unui eunuc, şi veţi realiza cam cum "se vrea" să arate presa română începând cu anul 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *