Vrăjitoare, curvă, seducătoare, feministă

"Anne Boleyn este una dintre femeile cele mai controversate din istorie. (…) Vrăjitoare, curvă, seducătoare, feministă. Ea ia culoarea fanteziilor noastre.
Vrăjitoare, curvă, seducătoare, feministă. Este o femeie adevărată, care a dobândit un statut arhetipal. (…) Este un prădător", notează cu pasiune autoarea articolului, Hilary Mantel. "Istoria ei de viaţă este nebuloasă, ca un nor în derivă, o ceaţă cu anumite puncte de culoare şi definiţie. Se spune că ochii ei erau negri şi frumoşi. A purtat de două ori în viaţa ei o rochie galbenă: odată când a apărut în instanţă, în 1521, şi din nou, aproape de sfârşitul vieţii ei", sună spicuirile din ineditul portret realizat de Mantel.
Anne nu era iubită de nimeni. Nici de popor care deseori o numea "târfa regelui" sau "prostituata obraznică", nici de curtea regală. Stilul ei de viaţă, rochiile, bijuteriile, pălăriile, penele de struţ, echipamentul pentru călărie pentru care cheltuia sume enorme nu erau pe gustul englezilor.

Nenumăratele scandaluri, ruptura Angliei de Roma, excomunicarea regelui, şi multe altele o făceau să aibă o imagine extrem de şifonată. Anna era o persoana deosebit de inteligentă, iar anii petrecuţi la curţile regale o ajutaseră să deprindă manierele necesare pentru a străluci în societatea vremii. Era atrăgătoare, dar în nici un caz "frumoasă" după standardele vremii, fiind "prea slabă" şi "prea brunetă". Regina a compensat însă prin gustul pentru modă. Cu o intuiţie remarcabilă a putut să lanseze nenumărate modele şi idei, mulţi dintre cei care o cunoşteau ajungând să o considere cea mai frumoasă şi elegantă femeie din lume.

"Ne reinventăm constant datorită ei", notează Hilary Mantel. Anna a avut un destin tragic, trecând de la grandoare la disperarea condamnatului la moarte. "Am doar un gât mic", a spus ea călăului. Şi a râs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *